Cuib de berze, Cărpiniș  - live video

19 Sep 2018

Wildlife România a anunţat, duminică, 18 martie, sosirea berzelor în cuibul de la Cărpiniş.

  • Cuib de berze, Cărpiniș  - live video

Wildlife Romania este un proiect elaborat de Cristian Ilea și pus în practică de Wild Watch Romania. Asociația Wild Watch are ca obiectiv principal dezvoltarea comunicării și educarea publicului prin intermediul imaginilor filmate și a fotografiei.

“Noi, cei care dezvoltăm acest proiect, am ales ca, dincolo de pasiunea noastră pentru redarea în imagini a frumuseții «sălbăticiunilor», să comunicăm oamenilor că viața acestora trebuie protejată. Și, noi credem cu tărie asta, ca să poți proteja eficient pe cineva, trebuie să-l cunoști cât mai bine. Așa se face că aici puteți găsi imagini și informații despre viețuitoarele României pe care cineva, cândva, foarte demult, fiindcă n-a știut cum să le diferențieze de cele care ascultă de om, le-a numit «animale sălbatice» (ca să înțelegi că sintagma asta poate fi îmbunătățită, e de-ajuns să urmărești, de exemplu, imaginile din cuibul berzelor). Pe scurt, suntem convinși că, pornind de la conținutul acestui website, putem dezvolta împreună cu voi proiecte extraordinare pentru protejarea vieții (sălbatice) din România”, spun întemeietorii proiectului.

 

Barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre de talie mare, oaspete de vară în România. Se întorc la locurile lor de cuibărit la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie. 

Barza albă poate fi recunoscută uşor în zbor: are gâtul şi picioarele întinse, spre deosebire de stârci, la care în zbor gâtul este întotdeauna în formă de „S”. Este una dintre puţinele păsări mute de la noi. Totuşi, produce un clămpănit atunci cand îşi loveste cele două maxilare. 

Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei şi o parte din Orientului Mijlociu. În Europa nu o găsim în Marea Britanie, Scandinavia şi Italia. Numărul total al perechilor de berze albe de pe Pământ se situează în jurul cifrei de 160 000. Populaţia speciei a scăzut continuu de la începutul secolului trecut. 
Cele mai multe berze albe cuibăresc în Polonia şi sunt peste 40.000 de perechi. În România, berzele preferă în general câmpiile joase şi zonele umede şi mlăştinoase. Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte, larve, râme, mamifere mici, amfibieni, şerpi şi şopârle etc. 
De obicei cuibul este amplasat într-un loc însorit şi înalt cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini, şi este căptuşit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe şi hârtie. 

Spre deosebire de mijlocul secolului trecut când cuiburile erau construite numai pe clădiri şi copaci, în zilele noastre, aproximativ 80-90% dintre ele sunt amplasate pe stâlpii de curent şi iluminat stradal. 

Femela depune în general 3-4 ouă albe. Atunci când cantitatea necesară de hrană nu poate fi asigurată pentru toţi puii, apare fenomenul de cronism. Adică adulţii aruncă din cuib puiul cel mai mic.

Barzele Ela și Cris, Cărpiniș, Timiș - live video

SHARE