Martina Navratilova: Halep suferă de sindromul Impostorului

29 Mar 2019

Simona Halep a ratat șansa de a reveni pe primul loc în clasamentul WTA, după înfrângerea suferită în semifinala de la Miami Open, disputată în compania Karolinei Pliskova, scor 5-7, 1-6. 

  • Martina Navratilova: Halep suferă de sindromul Impostorului

Eșecul a fost unul surprinzător, în condițiile în care Simona etalase un joc consistent în meciurile disputate până în acel moment, părând să revină la forma de anul trecut, care i-a și adus primul, și singurul până acum, Grand Slam din carieră.

Un alt element în favoarea sa era palmaresul în fața Pliskovei, pe care o învinsese recent la întâlnirea din FED Cup dintre România și Cehia.

Martina Navratilova, câștigătoare a 18 turnee de Grand Slam, crede că a identificat problema cu care se confruntă Simona Halep. "Suferă de sindromul Impostorului, chiar dacă a câștigat Grand Slam și a fost numărul 1 WTA", a spus legendara jucătoare cehă, într-un comentariu al semifinalei de la Miami, la televiziunea BT Sport.

Sindromul Impostorului este situația în care o persoană resimte că nu aparține cu adevărat unei situații sau poziții sociale și le este teamă ca nu cumva și alții să descopere cine sunt cu adevărat.

Sindromul Impostorului are la bază un profund sentiment de lipsă de încredere de sine, în valoarea personală și o stimă de sine scăzută. Coroborat cu o viață stresanta, aceste sentimente se acutizează, iar persoana care îl resimte va avea senzația că nimic din tot ceea ce a realizat până în acel moment, pentru care a primit aprecieri din partea societății, nu este important.

Sindromul afectează aproape 70% dintre oameni de-a lungul vieții lor, adesea fără să știe acest fapt. Este conștientizat cel mai adesea de persoane publice, care au parte de cea mai mare atenție din partea fanilor, aspect ce declanșează o emoție puternică, care la un moment dat se transformă în nesiguranță și teamă.

Kate Winslet este una dintre personalitățile care a mărturisit public că multă vreme s-a considerat un ”impostor”: “Uneori, când mă trezesc dimineața înainte să merg la o filmare mă gândesc că nu pot s-o fac. Sunt o impostoare”. La rândul său actrița Michelle Pfeiffer, spunea cam același lucru: “Încă mă gândesc că oamenii vor descoperi că nu sunt prea talentată, că nu sunt cu adevarat foarte bună și că totul este o mare farsă”.

David Law, comentator la BT Sport, este de părere că Halep e mult mai simpatică ața pentru că mulți se pot regăsi în situația pe care o trăiește - "E o observație foarte bună. O face pe Halep mai simpatică și o persoană cu care te poți identifica", a scris el pe Twitter.

 

SHARE