Declasificarea unor informații secrete schimbă istoria. Cum a fost găsită, de fapt, epava Titanicul

15 Feb 2019

Aproape 35 de ani s-a crezut că descoperirea epavei Titanicului a fost încununarea unor eforturi științifice, însă declasificarea unor documente secrete spulberă această idee, informează CNN.

  • Declasificarea unor informații secrete schimbă istoria. Cum a fost găsită, de fapt, epava Titanicul

Robert Ballard, conducătorul echipei care a descoperit epava Titanicului, a declarat pentru CNN că expediția a fost, de fapt, o misiune militară strict secretă de recuperare a două submarine nucleare scufundate în ocean.

Adevărata istorie a descoperirii epavei Titanicului este acum consemnată și la expoziția de la National Geographic Museum, din Washington, acolo unde se află multe dintre obiectele recuperate de pe Titanic.

În 1985, Ballard era comandant în Marina americană și cercetător la Institutul Oceanografic Woods Hole.

Căutarea Titanicului a fost încurajată și chiar finanțată de Marina Statelor Unite, însă Ballard nu a descoperit epava decât atunci când a plecat în misiunea de recuperare a două submarine nucleare scufundate în apele Atlanticului în anii '60, în timpul Războiului Rece.

”Știam unde se află submarinele. Cei din Marină își doreau să execut misiunea fără ca rușii să bage de seamă și să mă urmărească pentru că erau interesați de armele nucleare care se aflau la bordul USS Thresher și USS Scorpion, precum și de efectul reactoarelor nucleare asupra mediului”, spune Ballard.

Titanicul, devenit celebru prin faptul că s-a scufundat chiar în timpul primei sale croaziere în Oceanul Atlantic zăcea pe fundul apei, la o adâncime de peste 3.600 de metri.

”Când am descoperit Titanicul am fost entuziasmați, pentru că fusese o muncă dificilă”, a mai spus Ballard, adăugând că, în momentul în care descoperirea a fost anunțată public, nimeni nu a bănuit ce căuta el, de fapt pe fundul oceanului.

”Nu au vrut ca lumea întreagă să știe acest lucru, așa că a trebuit să inventez o poveste”, a conchis Ballard.

SHARE