Cât de periculoase sunt pentru sănătate tehnologiile 5G, explică un fizician român stabilit în Olanda

14 Feb 2020

Cristian Presură este un fizician român stabilit în Olanda, cercetător la Philips Research Eindhoven, specialist în domeniul senzorilor medicali. El este și inventatorului senzorului optic din ceasurile inteligente care măsoară pulsul.

  • Cât de periculoase sunt pentru sănătate tehnologiile 5G, explică un fizician român stabilit în Olanda

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul Cristian Presură vorbește despre pericolului tehnologiilor 5G pentru sănătate, o temă actuală și extrem de dezbătută în societate.

”Discuţia legată de acceptarea sau nu a unor tehnologii este una la care nu ar trebui să răspund personal, ci societatea. O chestiune valabilă pentru orice tehnologie: maşini, căruţe, bombele nucleare, tehnologiile 5G, 7G sau 20G, când probabil vom putea suna chiar şi pe alte planete. Pentru că nu contează ce este bine pentru mine, ci ce este bine pentru societate. Întrebarea vine pe un background al  unor oameni cărora le este frică de tehnologia 5G. 

Personal, ca fizician, pledez pentru acest tip de tehnologie. Dar acest ”pentru” trebuie făcut cu grijă, pentru că sunt foarte multe aspecte care trebuie luate în calcul. (...)

În anii 1900, când s-a introdus curentul în New York era aceeaşi reticienţă. Oamenii erau speriaţi. Existau postere cu oameni care atârnau pe firele de curent electric cu chipurile schimonosite. Cam la fel este şi reacţia emoţională din zilele noastre, legată de faptul că vom fi peste tot înconjuraţi de radiaţii. Este normal să fim îngrijoraţi pentru sănătatea noastră. Întrebarea care se pune e dacă aceasta este o afirmaţie adevărată. Nu este adevărată. (...)

Radiaţia 5G este o undă electromagnetică. Dacă vorbiţi la telefon, vor fi trimise unde electromagnetice în toate părţile. Deci, noi ne ”scăldăm” în unde electromagnetice. Acelaşi lucru se întâmplă şi când aprindem lumina. Într-adevăr, suntem într-o ”baie” de câmpuri electromagnetice, de radiaţie electromagnetică.

O radiaţie devine cancerigenă, cu cât este mai înaltă, cum este cazul razelor X, întâlnite în investigaţiile clinice. De aceea, nu se pot face prea multe investigaţii de acest gen pe an. Frecvenţa acestora este atât de înaltă încât energia înmagazinată într-un foton este suficientă ca să spargă / ionizeze atomul. Atomii ionizaţi din corpul nostru pot produce, la un moment dat, cancer. Există, deci, unde electromagnetice care produc cancer, importantă, însă, în acest caz este frecvenţa. 

Dar, undele tehnologiilor 5G pleacă de la 2 GHz şi pot ajunge, după unii, la 70 GHz, sunt de sute de mii de ori mai mici decât frecvenţa razelor X. Deci, nu sunt radiaţii ionizante, prin urmare, nu sunt canceroase. Mai mult, lumina de la bec are o frecvenţă care este de 100.000 de ori mai mare decât radiaţia de la telefon.

Comparând un telefon 5G cu un bec, într-un telefon avem 2 – 3 W, în schimb într-un bec pot fi mai mulţi. Doar că frecvenţa undelor electromagnetice de la radiaţia 5G este de 100.000 de ori mai mică decât a becului. Deci, dacă becul nu ne crează probleme, atunci de ce ne-ar produce telefonul mobil?
Deci, nu este nici un fel de problemă. (...)

Un alt parametru de luat în considerare în această discuţie, pe lângă frecvenţă, este amplitudinea. Cuptorul cu microunde, spre exemplu, are aceeaşi frecvenţă de 2 GHz ca a unui telefon, numai că în cazul său amplitudinea este uriaşă, de aceea unda electromagnetică a cuptorului ajunge să încălzească mâncarea. Dacă luăm un telefon şi îi mărim amplitudinea de 100.000 de ori, de un milion de ori, abia atunci îl putem transforma într-un cuptor portabil. (...)

Când construim acele antene 5G, de care au pomenit şi cei care au protestat împotriva acestor tehnologii, trebuie să ne asigurăm că intensitatea undei este atât de mică încât să nu producă deloc încălzirea corpului uman.

Probabil că vor exista nişte reguli standard la nivelul Uniunii Europene ca antenele să aibă un perimetru de 2 – 3 metri de protecţie în care nimeni nu are voie să intre, cum este cazul de acum al stâlpilor de înaltă tensiune. Intensitatea va fi calculată astfel încât dacă totuşi ne apropiem de acel perimetru pielea să se încălzească doar cu o zecime de grade, spre exemplu. Odată ce vom avea acele reguli, privind intensitatea maximă, atunci nu vor fi nici un fel de probleme. (...)

Acum câteva săptămâni a fost publicat un studiu făcut pe mai bine de  3 sau 5.000 de bolnavi de cancer, nu-mi amintesc cifra exact, pentru a se afla dacă există vreo oarecare influenţă a telefoanelor mobile asupra acestora.

Pentru că frecvenţa telefoanelor mobile de generaţie 5G va fi asemănătoare, sau puţin mai mare, decât a celor utilizate astăzi, cele de generaţie 4G. Deci, dacă exista vreo legătură între cele două, având în vedere că avem telefoane mobile de mai bine de 20 de ani, probabil nu mai era nimeni astăzi. Dar, potrivit acestui studiu nu există nici o corelaţie între celulare şi cancer.   

SHARE