BBC. Semnale radio misterioase, detectate din spațiul îndepărtat

10 Ian 2019 | scris de Cristian Coperschi

Astronomii dezvăluie detectarea unei serie de semnale radio misterioase, a căror origine și natură sunt încă necunoscute, ce ar veni dintr-o galaxie îndepărtată, precizează BBC.

  • BBC. Semnale radio misterioase, detectate din spațiul îndepărtat

Detectarea semanlelor radio a fost făcută cu ajutorul telescopului CHIME, situat în Canada, care este compus din patru antene semi-cilindrice de câte 100 de metri, care scanează zilnic spațiul vizibil din emisfera nordică.

Au fost detectate 13 semnale radio pe unde foarte scurte, unul dintre aceste fiind foarte neobișnuit, fiind unul repetitiv, provenind de la aceeași sursă, localizată la o distanță de aproximativ 1,5 miliarde de ani lumină.

Semnalele, catalogate de astronomi FRB, sunt unde radio foarte scurte, care provind de la aproximativ jumătatea universului perceput. Până acum, oamenii de știință au detectat 60 de astfel de semnale, dintre care doar două sunt repetitive.

Printre teoriile care ar putea explica proveniența acestor semnale se numără și o stea neutronică cu un puternic câmp magnetic, ce se învârte foarte rapid. De asemenea, ar mai putea fi ciocnirea a două stele neutronice și, așa cum consideră câțiva observatori, o posibilă navă spațială.

SHARE