Revolutia 5G ne va schimba complet viata. Dar cu ce pret?

02 Feb 2020

Intram intr-o era controversata, in lumea pe care am visat-o cand eram copii, curand tehnologia 5G va intra in vietile noastre si va aduce schimbari uriase, care nu ne afecteaza doar telefonul. In Marea Britanie, Huawei va construi partea de infrastructura care va permite comutarea in reteaua 5G.

  • Revolutia 5G ne va schimba complet viata. Dar cu ce pret?

Unul dintre preturile pe care va trebui sa le platim este ca vor disparea mare parte din job-urile existente la ora actuala. Milioane de oameni vor ramane someri.

Asta pentru ca inteligenta artificiala va rezolva toate problemele care pana acum ne mancau timpul: de la rezervarea locurilor la hotel, pana la fabrici in care angajatii sunt doar roboti.

Imaginati-va, spre exemplu, ca electrocasnicele vor fi capabile sa “vorbeasca” intre ele: frigiderul va alerta, prin internet, fabrica producatoare, daca este pe cale sa se strice. Tot el, cand va vedea ca stocurile alimentare din prin casa, sunt pe cale sa se epuizeze, va face shopping.

In supermarket-uri, rafturi inteligente vor comunica cu smartphone-ul pentru a afisa detaliile nutritionale ale alimentului pe care vreti sa-l cumparati.

Nu v-ati sunat un prieten de mult timp? Telefonul va fi cel care va va aduce aminte ca este cazul sa-I contactezi si tot el, prin recunoastere faciala, ii va deosebi de necunoscuti, atunci cand va suna.

Aveti probleme de sanatate? Telefonul va realiza o scanare a organismului si va trimite rezultatele medicului, care va stabili boala de care suferiti. Interventiile chirurgicale vor putea fi realizate de chirugi, prin “telecomanda”, de la mii de zeci de mii de kilometri departare. Medicii tineri, cu mai putina experienta, vor putea face operatii sub indrumarea unui expert aflat pe alt continent.

Rezultatele analizelor pacientilor nedeplasabili, aflati acasa, vor fi urmarite in permanenta de asistente. Tot telefonul ne va avertiza daca mancam prea mult si nesanatos si ne va “trage de maneca” sa facem sport.

Ce inseamna asta? Ca vor disparea multe job-uri de asistente si multe job-uri de soferi, din cauza aparitiei automobilelor care se conduc singure. Serviciile de secretariat nu-si vor avea rostul. Si, in general, toate posturile care presupun o munca repetitiva, incepand de la receptionere si terminand cu muncitorii din fabrici.

Dronele va vor aduce mancarea acasa si, in zece ani, camioanele si tir-urile vor fi conduse prin inteligenta artificiala.

Dupa cum merg lucrurile in Romania, insa, vom mai avea de asteptat pana la implementarea unor astfel de schimbari. Poate mai bine, pentru ca sunt de luat in seama si impactul acestei retele asupra sanatatii oamenilor.

SHARE