'Manuscrisul de la Sibiu', cartea din 1570 care conține date tehnice întâlnite în aeronautica modernă

01 Mar 2019 | scris de Monica Nistor

În 1961, dr. Doru Todericiu, profesor de Ştiinţe şi Tehnologie la Universitatea din Bucureşti, a descoperit un vechi document, ce avea să fie numit ”Manuscrisul de la Sibiu”, după ce a fost publicat în 1967, într-o revistă istorică românească.

  • 'Manuscrisul de la Sibiu', cartea din 1570 care conține date tehnice întâlnite în aeronautica modernă

”Manuscrisul de la Sibiu” este un volum de 450 de pagini, datând din 1570, care conţine date tehnice despre artilerie şi balistică şi în care se explică, în detaliu, cum se asamblează o rachetă, în trei etape.

Cartea este plină de desene, date tehnice şi descrieri detaliate ale acesto rachete. Manuscrisul a fost scris în întregime în limba germană, dar originea sa rămâne un mister, în ciuda faptului că a fost descoperit în România.

A treia parte a Manuscrisului de la Sibiu conţine un raport detaliat al unei ”suliţe zburătoare", cu o rază de acţiune considerabilă şi eficientă, şi al lansării unei rachete în trepte, cu combustibil solid, în oraşul Sibiu, unde se crede că mii de oameni ar fi asistat la evenimentul încheiat cu succes deplin, în 1555.

Nu se ştie încă exact cine ar fi scris acest manuscris misterios, dar îi este temporar atribuit lui Conrad Haas, un om de ştiinţă de origine germană, din România, care şi-a pus amprenta asupra domeniului ştiinţific din ţară.

Se crede că Haas a fost prima persoană care a conceptualizat rachetele în trepte.

Se spune că Haas era un inginer militar sas din Austria sau din Transilvania, iar în manuscrisul său, el plasează, în acel moment din istorie, o tehnologie care s-a materializat abia la mijlocul secolului al XX-lea.

Mulţi speculează ideea că limba utilizată şi vocabularul ar putea fi chiar mai vechi de secolul al XVI-lea.

SHARE