Prima imagine reală a unei gauri neagre, realizată cu ajutorul unei reţele de telescoape

10 Apr 2019

Prima imagine reală cu o gaură neagră din spaţiul cosmic a fost dată publicităţii. Imaginea obiectului cosmic a fost realizată cu ajutorul unei rețele globale de telescoape, în cadrul unui proiectului astronomic Event Horizon Telescope.

  • Prima imagine reală a unei gauri neagre, realizată cu ajutorul unei reţele de telescoape

"Am văzut ceea ce credeam că nu se poate vedea. Am văzut şi am fotografiat o gaură neagră", a spus Sheperd Doeleman, directorul proiectului Event Horizon Telescope.

Reţeaua de telescoape care a imortalizat gaura neagră este funcţională cu ajutorul a 200 de oameni, care au lucrat timp de 10 zile pentru a surprinde imaginea.

Fotografia realizată cu ajutorul proiectului Event Horizon Telescope a fost surprinsă în aprilie 2017, însă a fost prezentată publicului larg abia acum, de către Fundaţia Naţională de Ştiinţă.

Gaura neagră surprinsă în imagine se află în centrul unei galaxii, intitulată M87 de către astronomi. Măsoară 40 de miliarde de kilometri şi este de 3 milioane de ori mai mare ca Pământul, potrivit BBC.

"Ceea ce vedem este mai mare decât mărimea întregului nostru Sistem Solar. Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare ca Soarele şi este una dintre cele mai grele găuri negre din câte există. E pur şi simplu un montru, e campionul de categoria grea a găurilor negre din Univers", a declarat profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, cel care a iniţiat proiectul.

Gaura neagră se află la o distanţă uriaşă de Terra, de aproximativ 500 de mii de miliarde de kilometri. Pentru captarea imaginii, oamenii de ştiinţă au folosit puterea a 8 telescoape.

Gravitaţia găurii negre, mai puternică decât lumina

Astronomii aveau convingerea că în centrul Galaxiei M87 este o gaură neagră. O serie de imagini ale galaxiei, care au fost analizate, arătau în centru un cerc de luminos, care i-a făcut pe cercetători să presupună că acolo se află o gaură neagră.

Lumina acelui cerc luminos e mai puternică decât a tuturor celorlalte stele din Galaxia M87, de aceea poate fi văzută de la distanţe extrem de mari.

Marginea cercului întunecat reprezintă zona în care gazele din spaţiul cosmic intră în gaura neagră, a cărei gravitaţie e atât de puternică, încât nici măcar lumina nu poate fi văzută.

SHARE