Descoperire senzațională! Creiere porcine, parțial readuse la viață, la ore de la constatarea decesului

18 Apr 2019

Oamenii de ştiinţă au restabilit funcţia celulară în 32 de creiere de porc, deschizând astfel noi perspective în tratarea bolilor cerebrale şi propunând o nouă definiţie despre starea de moarte cerebrală, relatează National Geographic.

  • Descoperire senzațională! Creiere porcine, parțial readuse la viață, la ore de la constatarea decesului

În decursul istoriei, decesul unei persoane era consemnat atunci când se constata încetarea funcțiilor respiratorii și cardiace. Evoluția tehnologică a mutat acest prag mai departe - invenţia ventilatoarelor mecanice a permis menținerea în viață cu ajutorul respirației artificiale, iar intervențiile cardiace şi tehnica transplanturilor au demonstrat că nici măcar o inimă oprită nu înseamnă neapărat sfârşitul.

Creierul este o mașinărie de înaltă performanță care cere un flux constant de sânge bogat în oxigen, iar în momentul în care acesta este întrerupt, starea de conștiență se pierde în doar câteva secunde. Cinci minute mai târziu, depozitele de molecule vitale, cum ar fi glucoza, sunte epuizate și creierul intra într-un proces de degradare care, până în prezent, era considerată ireversibilă.

Numeroase experimente au relevat faptul că unele părți ale celulelor creierului, cum ar fi mitocondriile - însărcinate cu procesarea energiei chimice, sunt active chiar și până la 10 ore de la deces.

Pornind de la aceste premise, cercetătorii de la Yale School of Medicine au conceput un sistem controlat de computer, numit BrainEx, cu ajutorul căruia au restabilit circulaţia sanguină și fluxul de oxigen către un creier lipsit de activitate cerebrală.

32 de creiere de porc, extrem de asemănătoare celor umane, care din punct de vedere clinic nu puteau fi considerate în viață, fiind aduse de la abator la patru ore de la decapitarea animalelor, au fost conectate la BrainEx.

Pentru a simula o activitate cardiacă normală, BrainEx a fost setat să pompeze ritmic în creierele porcilor, timp de șase ore, o soluție de sânge sintetic, ce conținea oxigen și medicamente care să resuscite celulele creierului sau să încetinească procesul lor de degradare.

În timpul acestui proces s-a constatat că creierul porcin a arătat un răspuns normal la medicamente şi a folosit aceeaşi cantitate de oxigen ca şi creierul unui animal viu.

Studiul acestor experimente, publicat în revista Nature, a arătat o reducere a degradării celulelor creierului, restaurarea vaselor de sânge şi semne de activitate ale creierului.

Procedura BrainEx a păstrat creierul într-o condiție mai bună decât cele supuse descompunerii naturale, reușindu-se restaurarea unor funcții cerebrale, cum ar fi capacitatea de a absorbi glucoza şi oxigenul, timp de până la şase ore.

Unul dintre aspectele urmărite a fost dacă cu ajutorul BrainEx se va putea restabili circulația sanguină din interiorul creierului, chiar și prin cele mai mici vase. Rezultatele au demonstrat că acest lucru s-a produs, vasele de sânge dilatându-se, ca răspuns la tratamentul medicamentos.

De asemenea, în contextul în care anumite zone ale creierului sunt extrem de sensibile la lipsa oxigenării, cum ar fi hippocampusul, s-au păstrat în condiții foarte bune, la fel cum s-a întâmplat și cu structura neuronilor, aspect demonstrat de faptul că creierele studiate au început să utilizeze resursele de glucoză și oxigen oferite și să producă dioxid de carbon - semne de restartare a metabolismului.

Cel mai suprinzător rezultat al studiului a fost că neuronii din hippocampusul creierelor studiate erau capabili să se conecteze electric, ceea ce înseamnă că sunt capabili să producă activitate neuronală.

Cercetarea transformă paradigme despre modul în care creierul moare, despre care se credea că se întâmplă rapid şi ireversibil fără cantităţile necesare de oxigen.

Moartea celulelor în creier are loc pe o perioadă mai lungă de timp decât am fi crezut. Ceea ce am demonstrat prin acest studiu este că procesul morţii celulare este un proces treptat, gradual şi că unele dintre acestea pot fi fie amânate, conservate sau chiar inversate, a precizat  Nenad Sestan, neurolog de la Yale School of Medicine, coautor al studiului publicat în Nature

”Suntem foarte încântaţi de această descoperire, rezultatele obținute cu ajutorul BrainEx ne vor ajuta să concepem tratamente mai eficace în cazul pacienților care au suferit atacuri de cord și al căror flux normal de sânge spre creier a fost întrerupt. Acest lucru îmbunătăţeşte cu adevărat capacitatea noastră de a studia celulele aşa cum apar interconectate, în acest mod tridimensional şi complicat.”, a declarat Khara Ramos, director al programului de Neuroetica la Institutul Naţional de Tulburări neurologice şi al accidentelor vasculare cerebrale din SUA.

SHARE