Cum arată chipul unei vrăjitoare din sec. XVIII, care a mărturisit că a făcut sex cu diavolul

03 Mai 2019

Fața unei vrăjitoare din secolul XVIII, care a murit în închisoare, înainte să-și primească fireasca pedeapsă din vremurile acelea, de-a fi arsă pe rug, a fost reconstruită digital de experții criminaliști de la Centre for Anatomy and Human Identification de la Universitatea din Dundee, informează The Independent.

  • Cum arată chipul unei vrăjitoare din sec. XVIII, care a mărturisit că a făcut sex cu diavolul

Scoțiancă de felul ei, Lilias Adie, din Torryburn, a murit în închisoare, în 1704, după ce și-a mărturisit în fața tribunalului crimele vrăjitorești comise împotriva umanității, printre care și cea a unei partide de sex cu diavolul.

Unele surse istorice spun că s-ar fi sinucis, lucru destul de probabil după tortura suferită în timpul procesului, cea care a făcut-o să cedeze și să recunoască actele de vrăjitorie comise. Rămășițele sale au fost descoperite într-un mormânt peste care fusese așezată o lespede mare, probabil cei care au îngropat-o dorindu-și să se asigure că nu avea să îi bântuie.

Prima menționare a craniului apare în urmă cu un secol, în inventarul muzeului Universității St Andrew, apoi a fost predat spre custodie 

Echipa de criminaliști a avut chiar noroc, craniul vrăjitoarei fiind aproape un unicat, pentru că oferea posibilitatea reconstrucției faciale, spre deosebire de multe altele, distruse, după moda vremurilor în care femei nevinovate sfârșeau arse pe rug, după denunțuri împotriva lor, dictate de diverse interese.

”A fost un adevărat moment straniu, în momentul în care a apărut fața vrăjitoarei. Era o femeie cu care fără îndoială ai fi putut purta o discuție, dar, cunoscându-i istoria, cu greu ți-ai fi luat inima-n dinți să o privești direct în ochi”, spune un reporter BBC, care a fost alături de echipa de reconstrucție facială.

”Atunci când reconstrucția ajunge la nivelul pielii, când începi să modelezi expresii ale feței, începi să ai senzația că întâlnești pe cineva cunoscut. Nimic din istoria bietei femei nu sugerează că ar fi fost altceva decât victima unor circumstanțe total nefericite, de aceea am hotărât să nu adăugăm feței expresii răutăcioase, neplăcute. A rezultat o față blajină, foarte naturală”, declară dr. Christopher Rynn, șeful echipei de reconstrucție facială.

”Cred că era o persoană inteligentă și inventivă. Scopul torturii la care a fost supusă a fost de a dezvălui numele altor vrăjitoare. Altruistă, ea a oferit anchetatorilor doar numele unor persoane care erau deja anchetate pentru vrăjitorie”, a declarat un istoric, pentru BBC.

SHARE