Dr. Virgil Musta: «Trebuie să lăsăm oamenii care doresc să facă şcoala online să o facă online»

17 Sep 2020 | scris de Ioana Constantinescu

Doctorul Virgil Musta, coordonatorul secţiei COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, este de părere ca elevii care au probleme medicale sau care au persoane vulnerabile în familie trebuie să fie lăsați să facă școala online.

  • Dr. Virgil Musta: «Trebuie să lăsăm oamenii care doresc să facă şcoala online să o facă online»

Virgil Musta spune că această alternativă ar trebui să fie posibilă cel puțin pentru o perioadă, până când numărul cazurilor noi de infecție cu coronavirus va scădea.

“Eu cred că un prim obiectiv este să salvăm oamenii apropiaţi nouă, pe cei cu factori de risc. Şi dacă ţi-e frică şi poate nu ai o comorbiditate atât de importantă este la fel de important să te menajezi şi din punct de vedere psihic, pentru că există riscul să dezvolţi o patologie severă şi în acest sens”, a declarat Virgil Musta la România TV.

“Trebuie să lăsăm oamenii care doresc să facă şcoala online să o facă online, cel puţin pentru o perioadă până vedem ce se întâmplă, până mai tragem concluzii, poate până când numărul de cazuri din comunitate scade.

Pe de altă parte, avem şi un avantaj. Spaţiile sunt mai aerisite, ceea ce creează premisele unei distanţări sociale la nivelul clasei, un alt element important în prevenirea bolii”, a adăugat medicul infecționist.

Virgil Musta a mai precizat că nu i se pare normal ca şcolile să oblige elevii să meargă la cursuri dacă aceştia aleg orele online.

“Eu cred că se exagerează. Am înţeles că sunt şcoli care nu acceptă să se facă ore decât prin prezenţă. Nu cred că este înţelept şi nu cred că este bine.

Omul trebuie respectat. Teama lui, frica lui poate fi justificată şi până nu avem nişte criterii foarte clare ca să vedem ce se întâmplă, fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea optării şi să nu intervenim foarte mult din exterior.

Cred că avem acest drept, cel puţin în această perioadă, de a ne hotărî soarta şi riscurile”, a mai declarat doctorul Musta.

SHARE