Un tanar de 32 de ani, inginer specializat in aeronautica, diagnosticat cu o forma agresiva de Alzheimer. Care sunt semnele?

05 Mai 2019

Daniel Bradbury, in varsta de 32 de ani, pare a fi cel mai tanar barbat din Marea Britanie care suferă de o formă deosebit de agresivă a bolii Alzheimer. A fost diagnosticat in urma cu doi ani si marturiseste ca nu ii este usor: “E greu, sunt frustrat de faptul ca simt ca, pe masura ce trece timpul, nu mai am putere. Si sunt disperat ca n-o sa-mi vad gemenii crescand, este o povara imensa”, spune Bradbury pentru Daily Mail.

  • Un tanar de 32 de ani, inginer specializat in aeronautica, diagnosticat cu o forma agresiva de Alzheimer. Care sunt semnele?
  • Un tanar de 32 de ani, inginer specializat in aeronautica, diagnosticat cu o forma agresiva de Alzheimer. Care sunt semnele?
  • Un tanar de 32 de ani, inginer specializat in aeronautica, diagnosticat cu o forma agresiva de Alzheimer. Care sunt semnele?

Nu exista tratamanent pentru aceasta boala grava, dar cercetarile evidentiaza faptul ca muzica ajuta substantial pentru depasirea simptomelor.

Daniel este casatorit cu Jordan si au o pereche de gemeni de doi ani. Deja are dificultati in a urmari o conversatie si deja nu ii mai poate ridica in brate pe copii. Intrebarilor ziaristilor de la Daily Mail le-a raspuns sotia lui.

“Boala aceasta mi-a adus in viata cel mai lung si crud adio din partea sotului meu”, a inceput sa vorbeasca Jordan. “Vad cum iubirea vietii mele dispare, putin cate putin. El era si cel mai bun prieten al meu iar acum traiesc cu groaza ca si copiii ar putea mosteni aceasta boala crunta”.

La 28 de ani, Daniel a descoperit ca memoria lui nu mai functioneaza ca inainte. Era inginer specializat in aeronautica si a inceput sa noteze tot ce I se intampla, pentru ca a doua zi uita tot. A fost dat afara de la serviciu si apoi a trecut printr-o depresie care a durat 18 luni.

“Nu era greu sa-ti dai seama ca Daniel se simte foarte rau, ne temeam pe atunci de cancer sau de o tumoare craniana, dar niciodata nu ne-am gandit la Alzheimer”, povesteste Jordan.

“Dan a inceput sa se impiedice cand mergea si sa se tot loveasca de mobilele din casa. Nu-si mai putea aminti ce planuiam pentru week-end. Apoi a inceput sa greseasca pronuntarea cuvintelor”, spune Jordan. “Atunci am luat decizia de a merge la doctor. Cat timp am asteptat sa mergem la doctor, Daniel nu mai putea sta drept, se apleca intr-o parte. Medicul a pus diagnosticul si a mai spus ca exista un risc de 50% ca gemenii sa mosteneasca boala”.

“Nu este viata pe care o planuisem impreuna, ne-am cunoscut in adolescenta si nu ne-am mai despartit. Daniel canta la tobe intr-o trupe, era cuceritor”, povesteste Jordan. “Acum si-a facut o lista cu lucruri pe care ar vrea sa le mai faca in scurtul timp pe care il mai are de trait si incearca sa creeze amintiri frumoase gemenilor nostri”.

Despre simptome, Jordan spune ca Daniel a inceput sa slabeasca, pronunta gresit cuvintele si merge nesigur, ca un om beat. Si nu este vorba doar ca uita lucruri, ci a inceput sa aiba accese de violenta si a devenit interiorizat.

“Deja stiu cum e sa fii o mama singura. Daniel nu doar ca pronunta gresit cuvintele, dar abia il mai aud. Uneori poate lega sireturile de la pantofi ale copiilor, alteori I se pare prea greu. In zilele grele, nu se da jos din pat. Apoi, a inceput sa colectioneze lucruri ciudate, prosoape moi, in general materiale usoare si pufoase, cu care isi umple buzunarele. Are si un inceput de tulburare obsesiv-compulsiva, pune de sute ori lucruri la locul lor”, marturiseste Jordan.

Din pacate, timpul nu este de partea lui Daniel, starea sa s-a agravat de la Craciun incoace. Pune aceeasi intrebare la 20 de secunde. Uneori este coplesit de zgomotul pe care il fac copii, pleaca in alta camera si asculta muzica.

“In urma cu o saptamana, am sarbatorit 13 ani de cand suntem impreuna. E greu”, a spus Jordan. “E greu mai ales pentru ca stiu ca nu va aparea intr-un timp atat de scurt un tratament pentru aceasta boala”.

 

 

 

 

 

SHARE