Stresul psihologic poate declanșa racelile!

27 Noi 2019

Exista peste 200 de virusuri diferite ce pot cauza raceala comuna. Unii agenti, precum rinovirusul, provoaca imbolnaviri serioase. Altii, precum parainfluenzae sau virusul sincitial respirator, produc infectii usoare la adulti si serioase la nivelul tractului respirator inferior la copii.

  • Stresul psihologic poate declanșa racelile!


Dar exista si alti factori care pot favoria aparitia unei raceli. Stresul psihologic, alergiile care afecteaza cu precadere zona nasului si gatului sau perioada ciclului menstrual pot influenta susceptibilitatea organismului de a contacta o raceala.

Rinovirusul este cauza a 30-35% din totalul racelilor la adulti. 10-15% dintre raceli sunt cauzate de: adenovirusuri, virusuri coxsackie, echovirusuri, ortomixovirusuri (inclusiv influenzae A si B ), paramixovirusuri, virusul sincitial respirator si enterovirusuri. Cauza a 30-50% dintre racelile presupuse a fi de origine virala ramane neidentificata.


Cele mai comune semne ale racelii

Dupa ce virusul patrunde in organism, in una pana la trei zile pot aparea urmatoarele simptome:

Congestie nazala si rinoree (nas care curge);

Tuse;

Stranut;

Alterarea gustului si mirosului;

Dureri in gat. 

Copiii sunt mai predispusi la a dezvolta febra decat adolescentii sau adultii, iar fumatorii prezinta simptome mai severe.

Tratamentul imediat dupa instalarea racelii   

Tratamentul este unul simptomatic. El vizeaza reducerea temporara a simptomelor si trebuie administrat imediat ce se anunta instalarea racelii.
Congestia nazala si rinoreea pot fi combatute cu decongestionante, antihistaminice sau o combinatie a celor doua. 

Consumul de lichide (minimum 8 pahare cu apa pe zi) si expectorantele ajuta la eliminarea secretiilor si diminuarea tusei. Antitusivele nu sunt indicate atunci cand tusea este productiva. 

Nu exista o medicatie antivirala pentru a trata raceala comuna. Antibioticele nu se utilizeaza, avand in vedere originea virala a racelii, dar sunt utile atunci cand apar complicatii bacteriene, precum sinuzita sau otita.


Evitati preparatele care contin cofeina, tutunul, alcoolul 
Evitati cafeaua, ceaiul verde sau negru, toate tipurile de cola sau orice bauturi care contin cofeina. Alaturi de alcool, cofeina genereaza deshidratare, exact opusul dezideratelor amintite anterior. In cazul fumatorilor, se recomanda intreruperea fumatului, deoarece are efect iritant si accentueaza tusea.

Respectarea programului obisnuit de munca sau scoala nu incetineste vindecarea. Foarte important este sa folositi batista sau servetelele si sa va spalati frecvent pe maini pentru a nu transmite celor din jur raceala.

Scade perioada de boala cu 3 zile
In aceasta perioada este foarte important sa avem la indemana primul ajutor in forma pastilelor masticabile de Esberitox®N Tablete care au efect antiviral si stimulare a formarii de anticorpi la poarta de intrare a infectiei, adica tractul respirator.

Spre deosebire de alte imunostimulante, ce contin un singur extract de planta, in Esberitox N Tablete actioneaza trei plante medicinale dovedite ca eficiente si active pe sistemul imunitar.

O tableta conține trei substante active extrase din plante, care se completeaza in actiune una pe cealaltă. Acestea sunt Thujae occidentalis herba (cunoscuta in popor drept Tuia), Echinaceae (Echinaceea) si Baptisae tinctoriae sau Indigoul Salbatic.Esberitox®N Tablete este UNIC prin compozitie, modul de actiune, profilul de siguranta, forma de prezentare.

Produs de Schaper & Brümmer GmbH & Co. KG, in Germania, studiile clinice au demonstrat ca Esberitox®N Tablete  administrat de la primele semne des viroza, scade perioada de boala cu 3 zile.

90 ani de experienta inseamna SIGURANTA, inseamna suficient timp pentru efectuarea de studii clinice pe loturi mari de pacienti, pe diferite infectii virale. Este singurul produs conditionat si pentru sugari/copii/adulti. Un mare avantaj la administrarea catre copii il reprezinta si faptul ca este conditionat astfel incat sa nu fie nevoie de solutie alcoolica, sunt tablete masticabile cu gust placut, acrisor, care se dizolva in gura sau lichide.
 

SHARE