Cum protejăm mucoasa nazală, prima linie de apărare împotriva virusurilor

31 Mar 2020

OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de noul coronavirus, respectând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună. De ce această ultimă recomandare? Pentru că, în cazul SARS-CoV-2, transmiterea este preponderent pe cale aeriană. 

  • Cum protejăm mucoasa nazală, prima linie de apărare împotriva virusurilor

Pacienții pot infecta alte persoane prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală. În mod obişnuit, în viaţa de zi cu zi, te infectezi prin picături, prin contact direct şi contact indirect. Acestea fiind spuse, te poţi totuşi infecta din aer în anumite condiţii. Este vorba despre transmiterea prin aerosoli.

Virusul cu țepi
Cercetătorii au reușit să creeze o hartă 3D a structurii virusului, fiind în special interesați de „armura” de proteină țepoasă care-l face atât de contagios. O analiză detaliată a virusului a scos la iveală un lucru extrem de interesant.

Țepii coronavirusului se lipesc de celulele umane și au o putere de patru ori mai mare decât cele caracteristice coronavirusului de tip SARS care a omorât sute de oameni în epidemia din 2002.

Țepii care învelesc capsula virusului au o șansă extrem de mare să se atașeze de celule din tractul respirator superior, astfel că nu e nevoie de un număr mare de particule pentru a infecta o persoană, anunță The Guardian.

Experiența coreeană
Profesorul sud-coreean Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul, care s-a confruntat cu epidemiile de SARS în 2003 și gripă porcină în 2009, dar și cu Ebola, în 2014, apoi MERS în 2015, a menţionat ochii, nasul şi gura drept porţi de intrate pentru virus. Iar argumentul este că în ele sunt membrane mucoase, în pleoape, în interiorul nasului, în gură. 

De aceea este important în acestă perioadă este extrem de important să ne protejăm mucoasa nazală. Să o menținem sănătoasă și aptă să ne protejeze. Iar bacterioterapia intranazală cu Rinogermina poate fi o metodă extrem de eficientă. 

Cum acționează
RINOGERMINA actioneaza prin crearea efectului de bariera, impiedicand contactul bacteriilor patogene cu gazda. Creaza un antagonism cu germenii patogeni in ceea ce priveste: aderenta la mucoassa, folosirea nutrientilor, ocuparea spatiului si restabileste flora normala bacteriana.

Nu trece de piele
Virusul nu poate intra în piele, dar mucoasele au un receptor care se numeşte ACE2. Virusul trebuie să se lipească de aceşti receptori, pe care nu îi avem şi în piele. Pielea noastră acţionează ca o barieră. Virusul nu poate intra nici prin urechi.
Din acest motiv el recomandă masca, mânușile și ochelarii.

SHARE