Prof. dr. psihiatru Aurel Romila, despre depresie: “Invidia. Nu mai vor Mamaia, nu mai vor Bulgaria, nu mai vor Grecia, vor zone exotice. Nu te mai saturi. Este tot o lăcomie”

12 Mai 2019

Intr-un interviu acordat in urma cu ceva vreme ziarului Libertatea, profesor doctor Aurel Romila a vorbit despre motivele aparitiei depresiei in randul oamenilor realizati financiar si social, despre cauzele pentru care numarul romanilor afectati de bolile psihice este in crestere.

  • Prof. dr. psihiatru Aurel Romila, despre depresie: “Invidia. Nu mai vor Mamaia, nu mai vor Bulgaria, nu mai vor Grecia, vor zone exotice. Nu te mai saturi. Este tot o lăcomie”

Intrebat fiind de ce apare depresia la adultul sanatos si bogat, profesorul Romila a oferit urmatoarea explicatie: “Spunem că are de toate, este bogat, are familie bună, nu-i lipsește nimic și totuși este depresiv. Asta este doar o problemă materială, dar este și o insuficiență spirituală, lipsește credința în Dumnezeu. [...] Deci chestiunea depresiei la adult vine din foarte multe lucruri. În primul rând, din dorința pe care o ai de a fi continuu în plină ascensiune. Și tot timpul ți se pare că ți-o iau alții înainte, și chiar ți-o iau.

[…] Apoi, vrea mult și nu poate. Invidia. Nu mai vor Mamaia, nu mai vor Bulgaria, nu mai vor Grecia, vor zone exotice. Nu te mai saturi. Este tot o lăcomie. Trebuie să ai limite. Natura biologică a pus limite. Poți iubi cu măsură. Cei care fac eforturi colosale, se epuizează și apoi vin la mine că nu au plăceri. Au de toate, nu mai au plăcere. Ce pot să fac cu ei este să-i fac să înțeleagă că nu trebuie bea un ibric de cafea și șapte coniace noaptea. Principalul factor de terapie dintotdeauna și pentru toate este somnul. 

[…]Toată lumea se bălăcește în foarte multă informație și se zăpăcește. Nu mai știe ce să mănânce, nu mai știe dacă ceva este bine sau este rău, își pierde discernământul, că sarea omoară, că grăsimea omoară, că pâinea omoară. Așa profită comerțul, că scoate 50 de pâini, una nouă fără gluten, șapte negre, cu secară. Deci suntem zăpăciți continuu, de aceea educația medicală merge pe esențe. Din prosperitatea noastră, din materialitatea asta, din fericirea asta alimentară, care este o greșeală, ne îmbolnăvim. 

In ceea ce priveste viitorul, profesorul Romila a raspuns: “Îmi doresc mult ca oamenii să nu fugă de credință. Credința adevărată te ajută foarte mult. Pot să ii consider fericiți pe cei care pun credința la bază”, a mai spus domnia sa, pentru ziarul Libertatea.

SHARE