Expert OMS: Mai degrabă câștigați la loterie decât să scăpați de infecția COVID-19

18 Sep 2020 | scris de Irina Morega

Organizația Mondială a Sănătății susține că posibilitatea ca o persoană să nu se infecteze cu coronavirus este extrem de redusă,  singurele elemente care ar putea duce la evitarea acestei situații fiind respectarea strică a măsurilor de protecție și vaccinul împotriva virusului.

  • Expert OMS: Mai degrabă câștigați la loterie decât să scăpați de infecția COVID-19

Medicul Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a făcut o declarație ce poate părea șocantă: este mai probabil să câştigăm la loterie decât să scapăm de o infecţie cu Covid-19.

”Dacă nu găsim un vaccin şi nu continuăm să suprimăm acest virus şi presupunem că se răspândeşte la 60 sau 70% din populaţia din lumii, şansele de a scăpa sunt de 1 la 200. Din această perspectivă, gândiţi-vă la şansele dvs. de a câştiga la loterie”.

Atunci când comparăm această situație cu posibilitatea de a suferi un accident sau cu alte pericole ce vă pot pune viața în pericol, remarcăm faptul că avem de a face cu o situație deosebit de serioasă, a declarat Ryan, citat de Newsweek.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează cu privire la creșterea numărului de cazuri de infectare din mai multe state europene. Mai exact, peste jumătate din țările de pe continent au raportat o creștere de peste 10 procente a numărului de îmbolnăviri în ultimele 2 săptămâni.

”Eforturile, sacrificiile noastre au meritat. În iunie, numărul cazurilor a fost la un minim istoric. 

Numărul cazurilor din septembrie, însă, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toți. 

Deși aceste cifre indică un proces de testare extins, arată totodată și o rată alarmantă de transmitere în regiune. 

Deși am observat o creștere a numărului de cazuri, în rândul unor grupe de vârstă mai mari, 50-64 și 65-79 de ani, în prima săptămână din septembrie, cea mai mare proporție rămâne în grupa 25-49 de ani. 

Perioada de carantină de 14 zile este o estimare conservatoare a perioadei de infecție care, în ciuda unor incertitudini care rămân încă, cuprinde între 3 și 5 zile înainte și cinci zile după apariția simptomelor”, a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

SHARE