OMS consideră puțin probabil un al doilea val de infecții. «Virusul va avea dificultăți să supraviețuiască»

25 Mai 2020 | scris de Camelia Dobrescu

Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat  că modelele cu care se lucrează elimină tot mai mult posibilitatea producerii unui al doilea val important de infecții cu coronavirus, relatează elcomercio.es.

  • OMS consideră puțin probabil un al doilea val de infecții. «Virusul va avea dificultăți să supraviețuiască»

Într-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a cerut totuşi multă prudenţă şi bun simţ în abordarea acestei faze de eliminare a restricţiilor, pe care o caracterizează ca fiind foarte critică.

Responsabila OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă nici de paranoia, nici de excesivă relaxare şi doar să înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase.

”Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile”, a declarat oficialul OMS.

”A fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”, a mai spus directorul pentru sănătate publică al OMS.

Ea a mai precizat că previziunile nu pot fi foarte sigure, depinzând de evoluția numărului de infecții din următoarele săptămâni, considerate o fază critică în răspândirea coronavirusului. 

”După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă şi dacă este nevoie de o corecţie chirurgicală”, a spus responsabila OMS cu privire la ridicarea restricţiilor din prima fază în care a intrat şi Spania.

Spania, asemenea altor ţări vecine, a început ridicarea treptată a restricţiilor de deplasare, după măsurile de izolare impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

SHARE