Oamenii de știință au descoperit o genă în creier care controlează dorința sexuală la bărbați

15 Sep 2020

A fost descoperită o enzimă în creierul bărbaților care este responsabilă de dorința sexuală. Un studiu de la Universitatea Northwestern a investigat rolul aromatazei în organism și a constatat că enzima transformă testosteronul în estrogen.

  • Oamenii de știință au descoperit o genă în creier care controlează dorința sexuală la bărbați

Acești hormoni sunt cunoscuți ca hormoni sexuali masculini și, respectiv, feminini, dar crearea de estrogen este crucială pentru funcția sexuală masculină, scrie Daily Mail.

Este necesar la niveluri ridicate pentru a conduce libidoul și este esențial pentru funcția erectilă. Fără ca estrogenul să fie făcut din testosteron, dorința sexuală a unui bărbat este scăzută sau dispare.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că aromataza este produsă de o singură genă, numită Cyp19a1.

Prin izolarea cu succes a genei responsabile de crearea enzimei, cercetătorii speră să dezvolte medicamente pentru tratarea libidoului scăzut.

"Aceasta este prima constatare cheie pentru a explica modul în care testosteronul stimulează dorința sexuală", a spus autorul principal dr. Serdar Bulun de la Universitatea Northwestern.

Pentru prima dată, am demonstrat în mod concludent că această conversia testosteronului în estrogen în creier este esențială pentru a menține activitatea sexuală deplină sau dorința la bărbați. Aromataza conduce asta”, a spus Dr. Bulun.

Cercetătorii au îndepărtat gena aromatazei din creierul șoarecilor de sex masculin de laborator, pe care i-au pus în cuști, apoi, cu un șoarece de sex feminin.

Activitatea sexuală ulterioară a fost redusă la jumătate.

Incapacitatea de a converti hormonul din testosteron în estrogen a avut un impact clar asupra dorinței sexuale.

Șoarecii masculi și-au pierdut parțial interesul pentru sex”, a spus co-autorul Dr. Hong Zhao.

Aromataza este enzima cheie pentru producerea de estrogen. Estrogenul are funcții la bărbați și femei. Testosteronul trebuie convertit în estrogen pentru a determina dorința sexuală la bărbați.

Deficitul de aromatază este foarte rar la om, dar au fost documentate cazuri. Acești bărbați suferă de niveluri crescute de testosteron.

Când erau supuși terapiei cu estrogen, bărbații cu deficit de aromatază au raportat îmbunătățiri semnificative ale frecvenței activității sexuale.

Unii bărbați suferă de o dorință sexuală scăzută, cunoscută clinic ca tulburare de dorință sexuală hipoactivă.

Poate fi provocată de unele medicamente, inclusiv de un grup de antidepresive cunoscute sub numele de ISRS.

Dacă pot fi create medicamente care vizează enzima aromatază din creier, atunci aceasta ar putea duce la creșterea dorinței sexuale, spun cercetătorii.

La celălalt capăt al scalei, medicamentul ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a aborda dorința sexuală compulsivă.

Tratamentele existente au efecte secundare grave, dar noile medicamente selective ar putea evita acest lucru.

Descoperirile complete sunt publicate în revista Endocrinology.

SHARE