O noua teorie prinde contur: coronavirusul ataca in primul rand hematiile, nu plamanii

13 Apr 2020

Conform unei noi teorii sustinuta de medici specialisti din California, coronavirusul ataca prima data hematiile, plămânii fiind, de fapt, ”victimele” acestei agresiuni. Ei sunt suprasolicitați și astfel se ajunge la distrugerea lor.

  • O noua teorie prinde contur: coronavirusul ataca in primul rand hematiile, nu plamanii

Doctorul Bogdan Martian a prezentat aceasta ipoteza pentru dcnews.ro, intr-un interviu: "modalitatea prin care acest virus atacă este cuplarea de eritrocite, celule roșii, (n.r. - cunoscute și sub denumirea de hematii) pe care le împiedică să-și mai oxigeneze hemoglobina. În acest fel, organismul începe să funcționeze în hipoxie. Hipoxia avansată, severă, adică lipsa unei mari cantăți de oxigen din celule declanșează o reacție în lanț, în cascadă, din partea organismului.

Prima modalitate prin care organismul încearcă să recupereze în fața acestei agresiuni este să-și mărească numărul de eritrocite. Acestea vor fi atacate de virus, iar apoi organismul apelează la a doua linie de răspuns, adică să crească capacitatea plămânului de a face schimbul de oxigen între hematii și țesuturi, moment în care plămânul poate fi depășit ca funcție. Se declanșează și-n plămân această reacție inflamatorie. Prin urmare, plămânul nu este o cauză, ci o victimă”.

”Modalitățile de combatere a consecințelor infecției simptomatice ar trebui să se refere la creșterea organismului de a transporta oxigen", a mai spus Dr. Bogdan Marțian pentru dcnews.ro

SHARE