O alta boala decat Lyme, cauzatoare de encefalita si transmisa de capuse, incepe sa se raspandeasca in Europa

29 Oct 2019

O boala infectioasa, alta decat Lyme, raspandita de capuse, care afecteaza sistemul nervos,  a fost identificata in Marea Britanie, pentru prima data in aceasta tara.

  • O alta boala decat Lyme, cauzatoare de encefalita si transmisa de capuse, incepe sa se raspandeasca in Europa

Organizatia care se ocupa de sanatatea publica a confirmat cazuri de encefalita cauzate de virusul raspandit de capuse in doua zone din Anglia, Thetford Forest si Hampshire – Dorset, informeaza BBC News. 

Capusele infectate sunt in zone verzi, atat la tara, cat si la oras. In Europa, virusul encefalitei purtat de capuse este prezent in tarile scandinave, cazuri de imbolnaviri fiind intalnite si in Asia. Nu se stie foarte clar cum se raspandeste acest virus, specialistii britanici sustinand ca pasarile migratoare sunt cele responsabile cu raspandirea capuselor. 

Medicii din Marea Britanie incearca sa linisteasca populatia, spunand ca, in urma cercetarilor, nu este obligatoriu sa faci encefalita, daca esti muscat de o capusa. 

Boala debuteaza cu o raceala usoara, doar ca, in timp ce progreseaza, ataca sistemul nervos central si poate fi fatala. 

“Vrem sa prevenim populatia ca zonele in care este cel mai probabil sa fii muscat de o capusa sunt parcurile, locurile cu iarba inalta, padurile etc’, a spun dr. Phin, unul dintre specialistii care se ocupa de preventia acestei maladii. “Acoperiti-va corpul cu haine cu maneci lungi, folositi spray-uri anti capuse, mergeti la medic daca v-a muscat vreo capusa si nu incercati s-o scoateti singuri, mai ales daca, in urma muscaturii, ati avut vreo raceala sau v-au aparut pete rosii pe corp, ca si cum ati avea alergie la ceva”.

SHARE