Nuci din România, interzise în Bosnia-Herțegovina din cauza unei toxine puternic cancerigene

19 Iul 2019

Peste 20 de tone de nuci din România au fost interzise pentru import de Bosnia Herțegovina, după ce analizele au arătat prezența unei toxine extrem de puternice și cancerigene. Cum profitul se poziționează în fața siguranței consumului, probabil că le vom regăsi comercializate în România

  • Nuci din România, interzise în Bosnia-Herțegovina din cauza unei toxine puternic cancerigene

Bosnia-Herțegovina a interzis marți un import de 20,1 tone de nuci din România din cauza prezenței în exces a aflatoxinei B1 (toxină produsă de mucegaiuri – N.R.), potrivit agenției Xinhua. 

Inspecția fitosanitară din Republica Srpska (republica autonomă, componentă a entitate a Bosnia-Herțegovina) a interzis importul de nuci din România în urma unor inspecții de rutină efectuate asupra mărfurilor străine, a declarat inspectoratul într-un comunicat. 

Analizele de laborator au indicat o prezență de aflatoxină B1 de 2,58 micrograme per kilogram în acest transport de nuci, depășind limita admisă, de 2,0 micrograme. 

Aflatoxina B1 este o substanță otrăvitoare care se găsește peste tot în lume. Poate contamina culturile alimentare și reprezintă un pericol grav pentru sănătatea oamenilor și a animalelor domestice. 

Aflatoxina B1 este puternic carcinogenă și poate afecta toate sistemele de organe, și în special ficatul și rinichii, provocând cancer, conform Organizației Mondiale a Sănătății. 

SHARE