Mihaela Bilic: Operația de micșorare a stomacului a ajuns să fie făcută ca un moft. Pentru unii, finalul e tragic

15 Dec 2019

Mihaela Bilic este un nutriționist care atrage atenția prin normalitatea discursului și a abordării sale în ceea ce privește alimentația. Nu propune căi nefirești și argumentele sale se bazează pe faptul că organismul este un sistem care știe și poate mai mult decât mintea noastră, fiind educat de-a lungul evoluției umane.

  • Mihaela Bilic: Operația de micșorare a stomacului a ajuns să fie făcută ca un moft. Pentru unii, finalul e tragic

”Operația de micșorare a stomacului e un rău necesar acolo unde kilogramele sunt atât de multe încât pun în pericol sănătatea. Însă ceea ce văd eu în realitate este că această operație a ajuns să fie făcută ca un moft și de către persoanele care au doar 10 kilograme în plus și cărora le este lene să aibă atenția necesară în fiecare zi să se abțină de la mâncare. Această intervenție e recomandată doar în cazurile de obezitate extremă și acum a ajuns să fie făcută și la copii de 7 ani.

La noi se promovează doar avantajele ei, nu și riscurile - într-adevăr, nu mai poți să mănânci cât vrei, dar poftă o să ai, atracția pentru mâncare nu dispare din capul tău. Atunci când nu mai poți să mănânci, creierul va fi suficient de isteț cât să găsească un înlocuitor, care să îi confere acea stare de bine și, de obicei, celelalte elemente sunt la fel de periculoase pentru sănătate.

Pe termen lung poate apărea ciroza, din cauza consumului de alcool, sunt persoane care în continuare mănâncă zahăr pentru că îl topesc, deci dacă nu ești într-un echilibru și nu îți asumi respectiva operație o să te minți apoi singur. Cei care apelează la astfel de soluții află cu brutalitate că, efectiv, nu mai pot să bea decât o supă pe zi. Păi toată lumea slăbește cu asta. Slăbitul e unul nefiresc, e mai degrabă printr-o înfometare. Și de foarte multe ori excesul de piele și felul cum arată apoi persoana respectivă te duce că gândul că ar avea o boală terminală.

Ca să nu mai spun că la cinci ani distanță, atunci când foarte multe persoane care credeau că kilogramele în plus le sunt problema în viață, observă că viața lor nu s-a schimbat în niciun fel și e foarte mare rata sinuciderilor. În Franța e foarte mare rata sinuciderilor, pentru că oamenii respectivi așteaptă ca viața lor să se schimbe la 180 de grade în bine, și lucrul ăsta nu se întâmplă.

Ei se trezesc în corpul unui om slab, dar în mintea lor rămân cu aceleași complexe. Și, în momentul în care nu mai poți să dai vina pe kilogramele în plus pentru nereușitele din viața ta, ești într-o înfundătură. Fericit nu ești, nimeni nu te mai crede acum că ești victimă, pentru că ești normoponderal și ce motiv ai mai avea, și atunci sunt mai neadaptați și mai pierduți decât înainte, când puteau să dea vina pe obezitate. Finalul e ciroză sau sinucidere”, a spus Mihaela Bilic, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

SHARE