Mihaela Bilic, contestata puternic de o colega de breasla: ‘Ar fi bine sa nu te mai erijezi in a toate cunoscătoare și să îți permiți să emiți verdicte. Nu ești în măsura’

19 Apr 2019

Doctorita Mihaela Bilic a scris, pe pagina de Facebook, o opinie privind terapia de susbtitutie hormonala la femeile aflate la menopauza, care a fost extrem de apreciata de doamne: in jur de 4000 de like-uri si peste 800 de share-uri au incununat aceasta postare.

  • Mihaela Bilic, contestata puternic de o colega de breasla: ‘Ar fi bine sa nu te mai erijezi in a toate cunoscătoare și să îți permiți să emiți verdicte. Nu ești în măsura’

Dr. Bilic compatimea femeile de peste 50 de ani, care nu au ce medic competent sa consulte, fie el ginecolog sau endocrinolog, privind prescrierea de hormoni in vederea combaterii efectelor nedorite ale menopauzei, cum ar fi osteoporoza, bufeuri etc, intitutalandu-si articolul “50 PLUS- vârsta de la care femeile din România încetează să mai existe”.

“Mă uit la ele (femeile de peste 50 de ani, n.red.) și nu pot să nu remarc un șablon, un fel de imagine stas în care se încadrează marea parte a femeilor din România: privirea tristă, părul scurt, silueta îngreunată de kilogramele în plus aferente vârstei... Oare asta înseamnă îmbătrânirea? Și dacă da, de ce se vede așa doar la noi?

Oare doamnele din imagine, pe cât de puternice și competente sunt în domeniile lor, să nu fi reușit să găsească soluții și la capitolul imagine personală? E vorba de lipsă de timp, de voință sau de idei? Eu cred că e mult mai grav de atât: e vorba de lipsă de hormoni!”, a scris doctor Bilic.

“Pierdute între endocrinologi și ginecologi, femeile la menopauză nu găsesc îndrumare și atenție la niciunii dintre ei. Să nu mai reprezinte categoria 50 PLUS interes pentru lumea medicală? […]

Ei bine, această atitudine mi se pare inadmisibilă!! Așa cum inadmisibilă mi se pare și poziția ginecologilor și endocrinologilor din România, cu excepția celor puțini la număr care cunosc acest subiect. Insă cea mai dramatică și inadmisibilă mi se pare resemnarea femeilor de 50 PLUS, care odată ce au ajuns la menopauză acceptă fără niciun protest să fie trecute pe linie moartă, să nu mai conteze în ochii celor din jur”, a mai adaugat doctorita.

Un endocrinolog ii contesta opinia

Acest mesaj insa i-a fost puternic contestat de dr. Simona Frasie, medic primar endocrinolog, care sustine ca de mult nu mai sunt de actualitate opiniile dr. Bilic privind substitutia hormonala si ca, daca acum 20 de ani, aceste idei erau la moda, studiile recente au demonstrat cu totul altceva. Si ca da, suna frumos ce spune doctorita Bilic, doar ca opiniile dumneaei nu mai sunt deloc de actualitate si ca isi da cu parerea intr-o specialitate pe care nu o cunoaste.

Va prezentam in continuare randurile doctoritei Frasie:

“Draga mea colegă, cu respect îți spun că parțial te afli într-o o eroare. Noi colegii tai endocrinologi, nu ignoram și nu minimalizam absolut deloc efectele deprivării estro progestative tipice menopauzei. Și consecințele asupra organismului feminin. Ca și tine bineînțeles, tot acum 20 ani...căci atunci intram in rezidențiat la Parhon...îl ascultam cu mare respect și interes pe dl Prof Coculescu . Și cu toții știm beneficiile pe care le poate aduce HRT ( Hormone Replacement Therapy) in postmenopauza.

Și fffff multi ani, noi că endocrinologi am tratat menopauza...și am prescris și monitorizat terapia substitutivă cu diversele produse farmaceutice aflate atunci în România. Premella, Cyclo Premelle, Angelique, Riselle, Climara, Oestrogel..etc..etc. Cu administrare orala, transdermica, implant subcutanat pe care îl făceam simplu in cabinet, administrare cu pufuri... geluri... etc.

Așa cum am învățat. Cu monitorizare echo mamara sau mamografie, frotiu PAP, măsurare endometru, timpi coagulare, profil lipidic.. Adică medicina bazata pe dovezi. Așa că nu ai absolut deloc dreptate în exprimarea tendențioasă că..." se plimba pacientele pierdute intre endocrinologie și ginecolog și niciunul nu știe care i treaba ". Adică presupun că trebuie să înțelegem că... eventual doar tu ai ști. Fals. 

Intre timp draga Mihaela, mitul terapiei substitutive s-a spart grav de tot prin niste studii fff solide. Da. Acum 20 de ani se credea că substituția hormonala in postmenopauza previne și scade riscul cardiovascular. Se credea că ameliorează semnificativ profilul lipidic , că previne Alzheimer . Din tot ce se credea și era valabil teoretic acum 20 de ani când îl ascultai tu pe Dl Prof Coculescu, s-au spulberat aceste mituri. DOUA MARI INDICATII au rămas în picioare, valabile că efecte benefice ale substituției hormonale: 

1. Prevenția osteoporozei

2. Cuparea sau ameliorarea semnificativă a bufeurilor vasomotorii. ATAT.

In medicina, primul lucru este SA NU FACI RAU. Așa că atunci când vorbim de substituție hormonală in postmenopauza cântărim ff bine raportul Risc/ Beneficiu și o indicăm doar in cele 2 situații menționate.

Niciodată în anul 2019 nu o sa recomandam substituție hormonală că să fie femeia de 50 ani ( vârsta aproximativa a amandorura presupun ) mai frumoasă, mai zvelta, mai tonica și mai refresh... așa.... No way.

Problema e alta aici. Poate vrei sa zici că femeia la 50 de ani trece chiar daca e o femeie competentă și puternică... printr o perioada delicata de criză ușoară a propriei identități. Nu e sigura daca este mai întâi de toate femeia profesionistă.....sau femeia mamă… sau femeia bunică... și nu e sigura pe ea... dacă își mai permite sa fie femeia femeie.

E vorba aici mai degrabă de un conflict de interior....de o vârstă a bilanțului...de o încercare de stabilire a priorităților și responsabilităților în viața lor. Și uită de multe ori...și se neglijează...și uită să mai fie femei. Totul aici depinde de ele, de abordarea vârstei doar că pe o cifra și nimic mai mult. Și de a avea o atitudine pozitivă și de a se iubi mai mult pe ele.
NICI O LEGATURA CU TERAPIA HORMONALA SUBSTITITIVA.

Și ar fi bine sa nu te mai erijezi in a toate cunoscătoare și să îți permiți să emiți verdicte despre noi, colegii tai endocrinologi. Nu ești în măsura și ți am scris cu respect și sper că nu voi mai vedea postări de genul acesteia cu trimiteri de atacuri către endocrinologi.
Crede mă. Multi dintre noi iubim ceea ce facem, o facem dedicat ca și tine și alți colegi”, a scris dr. Frasie.

SHARE