Mihaela Bilic, despre alimentatia celor mici: "Copiii arată, prin kilogramele în plus, că poate în acea familie nu e armonie"

13 Apr 2019

Foarte curand, medicului nutritionist Mihaela Bilic  ii va aparea o noua carte, primul abecedar alimentar pentru oameni mari şi mici, „ABC de nutritie”. Din ce in ce mai multi copii romani sunt supraponderali sau chiar obezi, astfel ca informatiile oferite de dr. Bilic in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa sunt binevenite, mai ales ca stirile negative despre produsele alimentare abunda si pun adultii frecvent in ipostaza de a nu sti ce sa mai gateasca. In campania de promovare a cartii sale, dr. Bilic a oferit un interviu cotidianului Adevarul.

  • Mihaela Bilic, despre alimentatia celor mici: "Copiii arată, prin kilogramele în plus, că poate în acea familie nu e armonie"

“Din ciorbă nu ai cum să creşti”

Mihaela Bilic spune ca mancarea, dacă e comestibilă, nu poate decât să fie bună de mâncat. “Dacă copilul are probleme de greutate, atunci alimentele care sunt cu densitate calorică mare sunt mai puţin recomandate pentru copil. Toate lucrurile concentrate au volumul mic. Una e să ne umplem stomacul cu ciorbă, alta e să îl umpli cu caşcaval. Caşcavalul se mănâncă cu pâine pentru că e concentrat.

Pot apărea capcane: să mâncăm prea mult din alimente extrem de concentrate. Unele alimente sunt bogate în apă şi aer, care dau densitate şi saţietate. Dar sunt sărace în calorii, ciorba, laptele, de exemplu. Putem avea situaţia următoare: un copil slab va prefera alimentele dietetice în mod instinctiv.

Din ciorbă nu ai cum să creşti. E o chestiune de nuanţă. Ne plac cartofii prăjiţi cu şniţel. Un cartof întreg absoarbe uleiurile vegetale şi va avea de 4-5 ori mai multe calorii atunci când devine prăjit. Uleiul e cea mai concentrată substanţă nutritivă. Este mai hrănitor, dar unor copii nu le face bine la siluetă. Produsul nu e toxic, doza face otrava. Orice lucru în exces sau prea des poate să aducă probleme. Dar de siluetă, nu de sănătate. Puţin probabil să ne îmbolnăvim de la cartofi prăjiţi”, a precizat dr. Bilic.

Despre dulciuri

“Sucul de fructe nu satisface cum o face un desert. Dacă copilul vrea ceva dulce e mai bine să îi dăm ceva concret, decât un suc, adică deserturi pe bază de lapte, făinoase cu lapte, de exemplu. Un produs făinos cu lapte nu necesită zahăr pentru că are lactoza dulce. Şi o bucăţică de ciocolată poate să fie consumată cu condiţia să fie pusă într-un program.

Un alt tip de desert poate să fie o clătită, o felie cu unt şi cu gem. Adică acele dulciuri nu foarte intense ca şi gust. Biscuiţii sunt buni, dar nu cei ambalaţi. Din punct de vedere caloric sunt mai concentraţi ca o felie de chec pentru că nu au apă. În biscuiţi există margarină, dar în chec nu se practică folosirea ei”, afirma dr. Bilic.

"Copiii sunt oglinda parintilor"

“De multe ori copiii arată un fel de dezechilibru al nostru”, mai spune nutritionista. “Cred că majoritatea mamelor îşi dau toată silinţa ca totul să fie bine. Simplul fapt că se găteşte în casă te ţine la distanţă de orice fel de capcană sau greşeală. Dar, foarte multe mame nu oferă atenţie, răbdare, afecţiune şi disponibilitate pentru copii.

A avea un copil nu înseamnă doar să îl hrăneşti, ci şi să îl îmbraci, înseamnă să fii alături de el, să îi oferi iubire necondiţionată, sprijin şi încredere. Şi adulţilor le e greu să ofere totul când sunt ocupaţi cu lucrurile de bază, să ai o casă şi ce să pui pe masă pentru copil. Aşa, partea emoţională îşi spune cuvântul, de multe ori copiii sunt oglinda părinţilor.

Ei arată, prin kilogramele în plus, că poate în acea familie nu e armonie, nu este echilibru sau stare de bine. Ei se trezesc că mănâncă doar ca să le fie bine pentru că tot contextul vieţii lor nu este unul pozitiv. Avem nevoie să ne fie nouă, părinţilor, bine ca să le fie şi lor. De multe ori ei arată un fel de dezechilibru al nostru. Copiii au nevoie de atenţia noastră şi de iubire mai mult decât de hrană”.

Intregul interviu poate fi gasit aici.
 

SHARE