Studiu - înfometarea celulelor canceroase. Ce alimente ar trebui eliminate din consum de bolnavii de cancer

11 Aug 2019

Controlul nutrițieii este deja parte integrantă din tratamentele administrate împotriva unor boli precum diabetul şi hipertensiunea, însă rezultatele preliminare ale unui nou studiu sprijină concluziile formulate în cadrul unor cercetări recente, potrivit cărora acest proces ar putea să joace un rol important şi în tratarea cancerului, informează AFP. 

  • Studiu - înfometarea celulelor canceroase. Ce alimente ar trebui eliminate din consum de bolnavii de cancer

Un articol publicat recent în revista Nature arată că reducerea drastică a unui aminoacid care se găseşte în special în carnea roşie, ouă, fasole, soia a crescut eficienţa chimioterapiei şi radioterapiei administrate unor grupuri de şoareci, încetinind creşterea tumorilor, relevă studiile efectuate de o echipă de cercetători de la  Universitatea Duke din statul american Carolina de Nord, condusă de  profesorul ason Locasale. 

Metionina este un aminoacid indispensabil funcţionării organismului, generat în cadrul procesului de alimentaţie, pe care corpul nu-l poate sintetiza singur. Acest aminoacid, ingredient implicat în reacţii-cheie din metabolismul uman, are un rol important în procesul de creștere al celulelor canceroase. 

Cercetătorii au introdus un regim restrictiv, în care au fost reduse cantitățile de metionină, pe şoareci sănătoşi, pentru a verifica dacă alimentaţia avea efectul aşteptat asupra metabolismului lor, apoi pe rozătoare diagnosticate cu cancer colorectal şi cu sarcom de ţesuturi moi (cancere rare, care apar în general la nivelul membrelor şi al toracelui). 

Administrarea unei doze slabe de chimioterapie, care nu ar fi avut efect de una singură asupra cancerului colorectal, a declanşat însă "o reducere considerabilă a creşterii tumorii", au precizat autorii cercetării. Acelaşi efect a fost observat combinând restricţia de metionină şi radioterapia în cazul şoarecilor suferind de sarcom de ţesuturi moi. 

"Înfometăm celulele canceroase privându-le de anumite nutrimente. Acesta nu este desigur un remediu universal împotriva cancerului însă el demonstrează că există anumite interacţiune foarte interesante cu hrana pe care o mâncăm, felul în care alimentaţia modifică metabolismul (...) şi modul în care aceste modificări ale metabolismului celular ar putea avea un efect asupra creşterii tumorilor", a explicat Jason Locasale pentru AFP. 

Într-o primă etapă ce viza extinderea cercetărilor pe pacienţi umani, oamenii de ştiinţă au testat acest regim sărac în metionină pe şase persoane sănătoase, timp de trei săptămâni. 

Ei au ajuns la concluzia că efectul provocat asupra metabolismului uman era similar cu acela care fusese observat la şoareci, fapt ce consolidează ipoteza potrivit căreia un astfel de regim ar putea avea un efect pozitiv asupra anumitor tumori detectate la oameni. 

"Înainte de a trage concluzii despre potenţialul pe care îl au restricţiile alimentare, ca abordare în tratarea cancerului, trebuie să fie realizate studii pe pacienţi umani", a avertizat Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului în cadrul Universităţii Cambridge din Marea Britanie, care nu a participat la realizarea studiului. 

Alimentele bogate în 

Şi alte studii sugerează că alimentaţia poate să joace un rol important în tratarea cancerului. Anul trecut, un articol publicat în presa de specialitate ajungea la concluzia că o moleculă anticancer era mai eficientă atunci când era dublată de un regim sărac în glucide şi bogat în proteine şi grăsimi. 

SHARE