Vânătăi fără motiv?

16 Iun 2020 | scris de Camelia Dobrescu

Odată cu trecerea anilor, o simplă atingere de colțul unui birou sau al unei mese se poate transforma în vânătăi inestetice, de culoare violet, pentru multe femei, lucru care nu se întâmpla în mod natural în anii lor tineri. Din fericire, există o explicație în spatele acestui fenomen.

  • Vânătăi fără motiv?

De ce apar
Menopauza este marcată de o perioadă de fluctuații hormonale drastice, deoarece funcțiile ovariene ale femeilor se încheie. Principalii hormoni reproductivi afectați sunt estrogenul și progesteronul.

Cercetările au dovedit că estrogenul contribuie la prevenirea îmbătrânirii pielii în mai multe moduri, inclusiv creșterea conținutului de colagen pielii pentru a menține densitatea acesteia. Ca atare, atunci când nivelul de estrogen scade, pielea devine mai subțire, iar vânătăile se formează mai ușor.

A se învineți cu ușurință și a suferi echimoze în timpul menopauzei se poate datora și vârstei, deoarece țesuturile grase încep în mod natural să se subțieze, iar vasele de sânge își pierd elasticitatea, devenind mai predispuse la rupere, și, în consecință, creându-se vânătăi.

Mai mult, anumite medicamente pot crește riscul apariției echimozelor, incluzând, dar fără a se limita la, anticoagulante, antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi.

Cum se gestionează
Unele dintre cele mai bune sfaturi de prevenire dar și de tratare a vânătăilor apărute la menopauză  includ următoarele:

Aplicați protecție solară. Aplicarea unei protecții solare cu spectru larg, de cel puțin 30  SPF, în toate anotimpurile, va împiedica subțierea în continuare a pielii, ceea ce poate duce la vânătăi.

Aplicați machiaj. Dacă vânătăile sunt vizibile și vă deranjează, aplicarea fondului de ten poate fi o soluție rapidă pe termen scurt.

Aplicați gheață. Imediat ce apare o vânătăie și în umrmătoarele 48 de ore, femeile ar trebui să aplice un pachet de gheață timp de 15 minute. Preveniți contactul direct cu pielea, introducând o cârpă între piele și pachetul de gheață.

Folosiți căldură. Odată ce au trecut cele 48 de ore inițiale, femeile pot aplica un tampon cald sau o cârpă umedă și caldă pe vânătaie, de mai multe ori pe zi, după cum este necesar.

Ridicați. Țineți zona în care s-a format vânătaia, daca este posibil, la un nivel deasupra nivelului la care se află inima. Acest lucru ajută la reducerea presiunii, precum și la drenarea lichidelor din zonă.

Folosiți aloe vera. Gelul de aloe vera poate fi aplicat topic la vânătăi pentru a reduce orice durere și inflamație asociate.

Cum să tratezi
După cum am spus mai sus, există tehnici eficiente de a gestiona vânătăile. Cu toate acestea, prevenirea apariției lor  pe termen lung implică abordarea cauzei care stă la baza lor, care este cel mai adesea dezechilibrul hormonal.

Tratamentele pentru simptomele menopauzei, care funcționează la fel de mult pentru echimoze, precum și pentru alte simptome, sunt concentrate în jurul unei diete optimizate, exerciții fizice regulate și obiceiuri sănătoase pentru funcționarea sistemului endocrin.

Femeile sunt încurajate să asocieze schimbările în stilul de viață cu medicina alternativă, care are rezultate dovedite în timp pentru sănătatea hormonală, inclusiv suplimente pe bază de plante fitoestrogenice.

Acest tip de remediu natural se referă în special la cohoshul negru (cimicifuga racemosa sau Iarba lui Cristophor), este preferat pentru faptul că conține concentrații mai puternice de fitoestrogeni, estrogeni pe bază de plante care acționează ca estrogeni naturali în organism. 

Remifemin
REMIFEMIN contine un extract special de cimicifuga, planta medicinala traditionala a indienilor din America de Nord.

Folosirea de zeci de ani, urmata de studii clinice in centre de renume au dovedit ca REMIFEMIN este tratamentul cel mai bun pentru femeile care nu mai au voie sa ia hormoni din motive medicale sau pur si simplu nu vor acest lucru. S-a dovedit clinic ca tratamentul cu extractul special ICR nu produce efecte de tip hormonal estrogen pe tesutul mamar si pe mucoasa uterina, deci nu creste riscul de aparitie a cancerului genito-mamar.

Remifemin tablete este singurul medicament pentru menopauza aprobat de Agentia Europeana a medicamentului, pentru uz pe termen lung (6 luni-1an).

In Germania, unde medicina integrativa se practica sub forma de terapie standard, Remifemin este pe piata din 1956 si este unul dintre cele mai studiate remedii fitoterapeutice recomandate pentru tratamentul tulburarilor neurovegetative si emotionale induse de instalarea menopauzei.

Remifemin tablete se recomanda tuturor femeilor in premenopaza si menopauza, este 100% fara hormoni, cu aceleasi efecte benefice, dar fara efectele secundare ale acestora.

Atenție la vânătăile recurente!
Este important de remarcat odată ce se restabilește echilibrul hormonal, elasticitatea și grosimea pielii trebuie să se îmbunătățească, astfel încât femeile să nu se mai învinețească la fel de ușor.

Vânătăile care nu dispar în câteva săptămâni sau reapar fără o cauză aparentă pot avea nevoie de îngrijiri medicale.

SHARE