Medicii suedezi au oprit tratamentul cu clorochina pentru pacientii cu CoVid 19

08 Apr 2020

Medicii din spitalele suedeze au încetat să mai prescrie clorochina pacienților infectati cu coronavirus, după ce au fost raportate cazuri de migrene puternice, cauzatoare de pierderea vederii, relateaza Daily Mail. 

  • Medicii suedezi au oprit tratamentul cu clorochina pentru pacientii cu CoVid 19

Doctorii din regiunea Vastra Gotaland, aflată la 200 de kilometri la vest de Stockholm, nu mai administrează aceasta medicamente, considerate drept „medicament minune” de către Donald Trump.

Un număr de pacienți din spitalele din județ s-au plans de crampe, pierderea vederii periferice și migrene,  dupa câteva zile de la prescrierea comprimatelor.

Clorochina poate provoca, de asemenea, artimii, cauza a atacurilor de cord. Meicamentul, care a fost prescris pentru malarie încă din anii 1940,  fusese recomandat ca o posibilă cură pentru infectia cu COVID-19, după ce medicii chinezi au confirmat ca tratamentul da rezultate.

Astfel, medicii din Europa, SUA și China au primit licența de a trata pacienții cu coronavirus grav bolnavi cu medicamente antimalarie.

Marea Britanie insa a interzis clinicienilor să prescrie medicamentul până la finalizarea studiilor clinice, invocând îngrijorări cu privire la eficacitatea acestuia.

Profesorul doctor Anthony Gordon – specialist cu renume in Marea Britanie - a declarat astăzi că nu există încă „dovezi clare” ca medicamentele recomandate si administrate in prezent ar putea trata pacienii cu coronavirus.

Carl Sydenhag, unul dintre pacienții suedezi cu coronavirus tratat cu clorochina, a primit două tablete pe zi după ce a fost diagnosticat cu CoVid 19 pe 23 martie. Barbatul în vârstă de 40 de ani a declarat pentru ziarul Expressen că a început să sufere crampe, pierderea vederii periferice și o durere de cap ingrozitoare: “M-am simtit de parca as fi atins firele de înaltă tensiune la câteva zile după administrarea medicamentului”, a spus el

Magnus Gisslen, medicul șef la Spitalul Universitar Sahlgrenska, a declarat că a interzis utilizarea clorochinelor în urmă cu două săptămâni. „Au existat rapoarte despre efecte secundare suspectate mai grave decât credeam prima dată”, a spus el.„Nu putem exclude reacții adverse grave, în special cele ale inimii. În plus, nu avem dovezi puternice că clorochina are un efect asupra COVID-19".

Profesor doctor Anthony Gordon la Imperial College London a declarat dimineata pentru BBC Radio 4 că încă nu există dovezi clare despre vreun tratament eficace pentru coronavirus.

„Clorochina ar fi o varianta, dar in lipsa dovezilor concrete nu putem recomanda acest medicament tuturor bolnavilor. Ce cred ca avem de facut este sa testam in continuare diverse variante, sa intelegem pe deplin cum functioneaza, pentru a preveni ca efectele secundare ale medicamentelor sa provoace mai mult rau decat coronavirusul insusi”, a declarat doctorul

Hidroxiclorochina - o formă de clorochinaina - este testată pe pacienții cu coronavirus in cadrul unui studiu complex realizat de Universitatea din Oxford.

Aproape 1.000 de pacienți din 132 de spitale diferite au fost deja recrutați în doar 15 zile pentru studiul terapiei COV-id19.

In imagine: Prof. Dr. Anthony Gordon

SHARE