Doctor Mihaela Bilic: ‘A crede că te protejezi de cancer mâncând suplimente și fructe exotice mi se pare ridicol’

08 Iun 2019

Doctor Mihaela Bilic ia pozitie pe o tema controversata a zilelor noastre: suplimentele “de vitamine” pe care le gasim in farmacii si despre care se spune ca vindeca tot felul de boli. Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, Bilic spune ca aceasta “moda americana” de a arunca banii pe tot felul de produse ambalate frumos a fost adaptata atat de varstnici, cat si de oameni tineri, care cred ca, luand pastilele, au un mod de viata sanatos.

  • Doctor Mihaela Bilic: ‘A crede că te protejezi de cancer mâncând suplimente și fructe exotice mi se pare ridicol’

“[…]Mă uitam cu cât elan cheltuiesc oamenii banii pe suplimente și îmi aminteam de numeroasele comenzi pe care mama le făcea la tot felul de furnizori de astfel de suplimente: de la cartilaj de rechin și Omega3 mega-concentrat, până la prafuri vare scad colesterolul sau vindecă diabetul. Uitându-mă la ușurința cu care oamenii în vârstă își umplu sacoșele cu suplimente, nu puteam să nu mă întreb ce procent din pensie se duce la farmacie și cât/ce le mai rămâne pentru viața de zi cu zi.

Si nu doar pensionarii "iubesc" suplimentele, ci și oamenii tineri, activi, sănătoși- de data asta cu rol preventiv, ca să-și mențină starea de bine. Performanțele fizice și intelectuale par a se baza și ele pe suplimente, altfel de ce aș vedea în jur oameni care au mai multe pastile colorate decât mâncare la micul dejun? Moda americană pare să prindă și la noi, există un supliment natural sau un concentrat de substanțe cu nume spectaculoase și efecte miraculoase pentru orice problemă reală sau imaginară.

Ce uităm să analizăm este dacă piciorul căruia îi facem atâtea frecții nu este cumva de lemn!? Pentru că dacă e de lemn, atunci ne agităm de pomană. O articulație distrusă de osteoporază nu se mai face bine nici cu cartilaj de rechin, nici cu infiltrații. Un pancreas bolnav nu se reapucă să producă insulină din concentrat de castane roșii, iar lipsa de estrogeni din ovare nu poate fi înlocuită cu praf de soia.

Departe de mine gândul de a nesocoti beneficiile și rezultatele medicinii naturiste, dar ea trebuie practicată de specialiști adevărați cu produse și rețete eficiente cu adevărat. Știu că în China există centre unde au loc vindecări miraculoase pe bază de plante, dar pentru asta trebuie să te duci acolo. A crede că te protejezi de cancer mâncând suplimente și fructe exotice mi se pare ridicol, nu în chia, goji și noni stă sănătatea noastră! Nu știu de unde vine credința că suplimentele fac bine necondiționat, acolo unde 90% dintre ele sunt apă de ploaie...sau altfel spus cum nu ajută, așa nu dăunează.

Insă la final tot fac un lucru rău, pe lângă cheltuiala deloc neglijabilă: ocupați fiind să înghițim pilule care mai de care mai binefăcătoare, neglijăm problema de bază, eventuala boală/afecțiune pe care timpul care trece nu face decât să o agraveze. De dragul suplimentelor amânăm soluția medicală sperând la o vindecare naturală. Iar pentru cei care vor să prevină o boală apelând la suplimente, tot de o pierdere de timp e vorba: în loc să ne concentrăm pe găsirea unor produse care să ne păzească de o posibilă/probabilă afecțiune, mai bine ne-am bucura de faptul că suntem sănătoși! Iar aici "piciorul de lemn" se schimbă cu "drobul de sare"- de frica bolii cheltuim pe suplimente.

Nu mai plecați cu atâta ușurință urechea la știrile și informațiile despre așa-zise leacuri sau produse naturale vindecătoare, aveți grijă de corpul vostru cum puteți mai bine, folosiți-l cu respect și responsabilitate, făceți-i "reviziile" la timp iar dacă s-a "stricat" ceva, reparați-l...nu-l cârpiți, că nu ține!

P. S. de la ultima mea postare legată de terapia de substituție hormonală, am aflat că există în farmacii un spray cu estrogen numit LENZETTO. Un mare "bravo" pentru farmaciștii care au pe stoc produse pentru menopauză, poate așa ajungem să convingem ginecologii să le și prescrie”, a scris doctor Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

SHARE