Didier Raoult: «Jumătate dintre testele efectuate sunt fals pozitive»

16 Sep 2020 | scris de Ioana Constantinescu

Devenit cunoscut pentru modul diferit de abordare a schemei de tratament a COVID-19, profesorul Didier Raoult, directorul Institutului de Boli Infectioase IHU Méditerranée, a oferit noi informații despre coronavirus, într-un interviu oferit canalul media francez CNEWS.

  • Didier Raoult: «Jumătate dintre testele efectuate sunt fals pozitive»

În timp ce Marsilia se pregătește pentru noi restricții împotriva epidemiei COVID-19, directorul Institutului IHU Mediterranean se declară relaxat și nu este alarmist.

”Este puțin dificil să mă alarmeze ceva, nu trebuie decât să testam oamenii și să îi tratam. Când îi testezi și tratezi, mortalitatea este extrem de slabă.

Unul dintre motivele problemelor de gestionare a acestei crize este panica. Nu trebuie să inducem panica în populație, nu trebuie să ne panicăm singuri, trebuie să luăm decizii cu calm.

Văd că aceste măsuri restrictive îi sperie pe oameni și intră în panică chiar și unii dintre colegii mei.

Meseria noastră este să avem grijă de oameni, să facem teste, să îi tratăm, nu să facem declarații intempestive sau să băgăm panica în populație. Este inutil și are efecte opuse”, declară profesorul Raoult.

În ceea ce privește creșterea numărului de cazuri din ultimele luni, profesorul Raoult spune că virusul prezintă mutații și că la institutul pe care îl conduce s-a reușit identificarea a șapte tulpini ale virusului, fără a putea spune în acest moment, cu certitudine, dacă acestea îl fac mai puțin periculos.

”Ceea ce observăm în acest moment este că markerii de severitate la pacienții infectați acum sunt mult mai mici decât ceea ce vedeam până în luna mai”, notează el.

”Trebuie să fim atenți, în acest moment se testează mai multe persoane și, implicit, există mai multe rezultate fals pozitive decât în urmă cu trei săptămâni sau o lună.

Descoperim până la 44% rezultate fals pozitive atunci când noi retestăm pacienții declarați pozitivi de alte laboratoare”, a mai spus Raoult, vorbind despre testele PCR .

În cadrul interviului acordat CNews, profesorul Raoult avertizează că există un risc mai mare de a fi infectat atunci când te afli la 30-40 cm de o altă persoană, fără mască, dar insistă asupra faptului că mâinile reprezintă un mod major de contaminare.

”Trebuie să te speli pe mâini de 20 de ori pe zi”, recomandă el.

SHARE