De ce COVID-19 provoacă pierderea mirosului? Un nou studiu ar putea revoluționa modul de tratare a infecțiilor

19 Aug 2020 | scris de Camelia Dobrescu

Un studiul efectuat pe eşantioane de ţesut nazal prelevate de la 23 de pacienţi pare să fi găsit o explicaţie pentru faptul că boala COVID-19 poate provoca pierderea severă a simţului mirosului, în absenţa altor simptome.

  • De ce COVID-19 provoacă pierderea mirosului? Un nou studiu ar putea revoluționa modul de tratare a infecțiilor

Studiul a fost efectuat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă și a fost publicat în European Respiratory Journal.

Cercetătorii au descoperit un nivel ridicat al unei enzime care ar putea constitui ±punctul de intrare” a coronavirusului în celulele unei persoane infectate.

Prezenţa enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE-2) a fost identificată în concentraţii mari doar în celulele mucoasei din epiteliul olfactiv, în zona din spatele nasului, unde corpul detectează mirosurile.

"Rezultatele sugerează că această regiune a nasului ar putea constitui locul în care coronavirusul reuşeşte să pătrundă în corp”, a declarat unul dintre coautorii studiului, Mengfei Chen, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite.

"Epiteliul olfactiv este o zonă a organismului destul de uşor de accesat de virus - nu este situată undeva departe în corpul nostru, iar nivelurile foarte ridicate de ACE-2 pe care le-am identificat în acel loc ar putea explica de ce este atât de uşor de contractat COVID-19”, a mai precizat Chen.

Un alt autor al studiului, Andrew Lane, a declarat că echipa de la Johns Hopkins studiază dacă virusul foloseşte într-adevăr aceste celule pentru a accesa şi infecta corpul.

”În cazul în care acest lucru este dovedit, este posibil să putem aborda infecţia prin terapii antivirale administrate direct în nas”, a precizat Lane. 

SHARE