Coronavirusul este atat de contagios incat se transmite si prin suprafete atinse de oameni infectati

30 Ian 2020

Specialiștii avertizează: coronavirusul - care a ucis cel puțin 169 de oameni - se poate răspândi prin atingerea suprafețelor contaminate de oamenii bolnavi.

  • Coronavirusul este atat de contagios incat se transmite si prin suprafete atinse de oameni infectati

Numarul imbolnavirilor cauzate de acest virus s-au triplat în doar trei zile - tulpina infectând mai multe persoane în China decât SARS, informeaza The Sun.

Descoperirea a fost facuta dupa ce oamenii de stiinta si-au pus intrebari privind cum de “gripa sarpelui” se raspandeste atat de repede: morților a ajuns la 169, experții temându-se că apogeul este inca departe.

Acum, într-o încercare disperată de a stopa epidemia în spirală, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează că virusul se poate răspândi prin obiecte sau suprafețe.

"Există dovezi că acest coronavirus poate fi răspândit și prin atingere – respectiv virusul supraviețuiește pe suprafețe neînsuflețite pentru o perioadă scurtă de timp", a spus dr. Maria Van Kerkhove, membru al comitetului de urgență al OMS. Respectiv, se pot imbolnavi si cei care au atins hainele celor bolnavi, masa, balustrada sau orice obiect cu care au intrat in contact purtatorii de coronavirus.

Experții estimează că virusul are o incubație între două și 14 zile - deși un mic subset de cazuri sugerează că poate fi transmisibil chiar înainte de începerea simptomelor.

SHARE