Doctor Adrian Streinu-Cercel: "Cei care au diagnostic clar de gripa sa stea acasa"

27 Ian 2020

Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, este revoltat de numarul mare de persoane – 1592 – care au venit la spital in cele trei zile de week-end. Dintre ei, 636 de pacienti aveau gripa. Un alt motiv pentru care lumea merge in numar mare la spital este pentru a solicita teste pentru coronavirus. 

  • Doctor Adrian Streinu-Cercel: "Cei care au diagnostic clar de gripa sa stea acasa"

”La Matei Balş, în această minivacanţă, au venit 1.592 de persoane, dintre care 636 au fost cu gripă, în contextul în care eu am făcut apel public şi am rugat cei care au diagnosticul clinic clar să stea acasă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Cat priveste coronavirusul, Streinu-Cercel aduce lamuriri: ”Nu există teste rapide, nu încercaţi să căutaţi teste rapide pentru noul coronarovirus, nu există nicăieri în lume, se fac teste standard”, a mai spus Streinu-Cercel.

Doctorul precizeaza totodata ca riscul ca virusul din China sa ajunga in Romania este minim.

"Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară.

China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus.

Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți", a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”. 

SHARE