O specie pe cale de dispariţie, cea care a transmis coronavirusul de la lilieci la oameni

08 Feb 2020

Cercetătorii chinezi, care investighează modul în care s-a declanșat epidemia de coronavirus, au descoperit veriga lipsă între lilieci și oameni, un mamifer pe cale de dispariție, informează agenția Xinhua.

  • O specie pe cale de dispariţie, cea care a transmis coronavirusul de la lilieci la oameni

Multe animale sunt capabile să transmită viruşi către alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, şi-au avut originea de la animale sălbatice. 

De exemplu, epidemia de SARS din 2002, care a implicat o tulpină diferită de coronavirus, a fost transmisă la oameni de civet, un mamifer de mici dimensiuni, care este considerat o delicatesă în China. 

În cazul epidemiei din China s-a dovedit că liliecii sunt purtătorii celei mai noi tulpini de coronavirus, analizele genetice demonstrând că tulpina virusului era identică în proporţie de 96% cu cea găsită la aceste mamifere.

Cercetătorii chinezi au declarat că pangolinul, specie pe cale dispariţie, ar putea fi ”veriga lipsă” dintre lilieci şi oameni.

Pangolinii din sudul Asiei au ajuns să fie o specie amenințată cu dispariție din cauza faptului că localnicii îi vânează pentru carne, iar solzii lor sunt utilizați la ornarea obiectelor de artizanat și prepararea unor medicamente tradiționale cu rol stimulator

După testarea a peste 1.000 de mostre colectate de la animale sălbatice, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură South China au concluzionat că secvenţele genomice de viruşi găsite în pangolini erau identice în proporţie de 99% cu cele descoperite la persoanele infectate cu noul coronavirus.

S-ar putea spune că, într-un fel, epidemia din China este și o răzbunare a naturii...

SHARE