Un britanic s-a infectat cu noul coronavirus fără să fi fost în China și l-a transmis altor 11 persoane 

11 Feb 2020

 Capacitatea de răspândire a unei boli în timpurile moderne este amplificată de ușurința cu care oamenii se pot deplasa extrem de rapid între diferite puncte ale lumii.

  • Un britanic s-a infectat cu noul coronavirus fără să fi fost în China și l-a transmis altor 11 persoane 

”Super-spreader”, așa l-a numit media pe Steve Walsh, britanicul care a căpătat coronavirusul fără să fi fost în China și a contaminat alte 11 persoane, înainte de a fi diagnosticat cu 2019-nCoV.

Britanicul a contractat virusul în timpul unei deplasări în interes de serviciu pe care a făcut-o în Singapore. De acolo a plecat apoi într-o scurtă vacanţă în Alpii francezi şi a contaminat alţi 11 compatrioţi, între care un copil de nouă ani. 

Cinci dintre cele 11 persoane pe care le-a infectat sunt internate în Marea Britanie, altele cinci în Franţa şi una pe Insula Mallorca, în Spania.

Alerta a venit sâmbătă dimineaţă de la ministrul francez al Sănătăţii Agnès Buzyn, care a anunțat într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă, că cinci britanici au fost depistaţi ca purtători ai 2019-nCoV în staţiunea montană Contamines-Montjoie, din apropierea graniţei cu Elveţia.

Sursa contaminării în acest ”cluster“, adică de o grupare de mai multe cazuri în jurul unuia iniţial, a fost identificată destul de rapid în persoana unui britanic de aproximativ 40 de ani ani care s-a oprit în această staţiune pentru a petrece câteva zile de vacanţă înainte de a se întoarce acasă.

El venea din Singapore, unde participase în perioada 20-22 ianuarie la un seminar de afaceri. Aproximativ o sută de persoane au fost prezente la acel eveniment, potrivit autorităţilor din Singapore, între care un chinez din provincia Hubei, epicentrul epidemiei actuale de coronavirus.

Odată sosit acasă, la Brighton, suferind, cu o stare febrilă extremă, el s-a dus la spital şi a primit diagnosticul nedorit. A fost transferat apoi la spitalul St Thomas din Londra, care dispune de o unitate specializată în boli infecţioase.

Alarmat de această informație, unul dintre cei cu care avusese contact în Franţa, plecat în Mallorca, s-a dus la rândul lui la spital şi a primit acelaşi diagnostic. Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, se află acum într-o stare bună, nu prezintă practic niciun simptom. Soţia sa şi cele două fiice ale lor, de 10, respectiv 7 ani, au fost şi ele spitalizate pentru analize, iar rezultatele sunt negative.

Totuşi, coronavirusul şi-a continuat deplasarea. Luni, Ministerul britanic al Sănătăţii a anunţat patru noi cazuri de contaminare cu 2019-nCoV în Marea Britanie, fiind vorba de persoane care au intrat în contact în Franţa cu călătorul din Singapore şi s-au întors între timp acasă. Un membru al acestui grup fusese deja internat într-un spital din Marea Britanie.

Autorităţile sanitare britanice şi cele franceze efectuează în prezent o vastă anchetă în vederea depistării altor cazuri de contaminare.

În Contamines-Montjoie, şcoala frecventată de copilul bolnav a fost închisă temporar, iar aproximativ o sută de persoane au fost supuse analizelor. Toate rezultatele sunt negative.

SHARE