Bolnavii de coronavirus din zonele poluate au risc mai mare de deces

08 Apr 2020

Pacienții cu coronavirus din zonele cu un nivel ridicat de poluare a aerului înainte de pandemie sunt mai susceptibili să moară din cauza infecției decât pacienții din părți mai putin poluate ale țării, se arata intr-un nou studiu la nivel național care oferă prima legătură clară între expunerea pe termen lung la poluare și rata mortalității Covid-19, scrie New York Times.

  • Bolnavii de coronavirus din zonele poluate au risc mai mare de deces

Într-un studiu realizat in Statele Unite, cercetătorii de la Universitatea Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică au descoperit că nivelurile mai ridicate ale particulelor minuscule, periculoase din aer, cunoscute sub numele de PM 2.5 au fost asociate cu rate mai mari de deces cauzate de boală.

Oficialii din companiile de sănătate publică au sustinut ideea ca exsta o legătură între aerul murdar și moartea cauzata de  Covid-19. Analiza de la Harvard este primul studiu la nivel național care a arătat o legătură statistică, relevând o „suprapunere” între decesele cu Covid-19 și alte boli asociate cu expunerea pe termen lung la particule fine.

„Rezultatele acestei lucrări sugerează că expunerea pe termen lung la poluarea aerului crește vulnerabilitatea la decesul din cauza Covid-19”, au scris autorii.

S-a constatat că dacă Manhattan ar fi scăzut nivelul mediu de particule cu doar o singură unitate sau un microgram pe metru cub, în ultimii 20 de ani, cel mai probabil, orașul ar fi inregistrat cu 248 mai puține decese Covid-19 până în acest moment. izbucnire.

Lucrarea a fost trimisă pentru revizuirea colegilor și publicarea în New England Journal of Medicine.

SHARE