Băiețelul de patru ani, în comă după o anestezie la dentist, e în moarte cerebrală

12 Feb 2020

Băiețelul de patru ani care a intrat în comă în urma unei anestezii făcută la o clinică stomatologică din Piteşti nu mai are activitate cerebrală şi respiră doar susţinut de aparate

  • Băiețelul de patru ani, în comă după o anestezie la dentist, e în moarte cerebrală

”S-a efectuat, în prezenţa părinţilor, electroencefalograma, care a arătat lipsa activităţii cerebrale. S-a instalat insuficienţa multiplă de organe, iar medicii depun toate eforturile pentru a fi menţinut in viaţă”, a declarat Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.

Băiatul a fost dus, luni, de părinţi la o clinică din Piteşti pentru o intervenţie stomatologică. În urmă cu trei săptămâni, la o consultaţie, medicii îi recomandaseră o intervenţie în care să fie tratate câteva carii complicate. Procedura ar fi presupus şi scoaterea nervului şi ar fi fost una dureroasă în lipsa anesteziei.

Reprezentanţii clinicii stomatologice susţin că le-ar fi recomandat părinţilor să aleagă anestezia locală, dar ei ar fi cerut anestezie generală. Procedura a fost realizată de un medic primar de anestezie şi terapie intensivă care avea contract cu cabinetul.

”La 45 de minute de la inducţie a apărut o instabilitate hemodinamică majoră, cu tahicardie severă, complicată cu stop cardiorespirator. Am intervenit imediat, solicitând în timpul manevrelor de resuscitare şi ajutorul ambulanţei specializate, pentru siguranţă acestui pacient”, a explicat Adrian Dinulescu, medic anestezist.

În urma apelului la 112 dat de o asistentă, ambulanţa l-a transportat pe băiat la secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean din Piteşti.

Din cauza stării sale extrem de grave, medicii au decis transferarea lui la Spitalul Clinic Grigore Alexandrescu, din Bucureşti, unde pacientul a ajuns aseară, târziu. 

Reprezentanții Spitalului Grigore Alexandrescu au spus că micuțul a ajuns în stare gravă, instabil hemodinamic, după ce a suferit un stop cardio-respirator și a fost resuscitat câteva ore. 

Mai multe anchete au fost începute în acest caz, iar ministrul Sănătăţii a cerut că toate cabinetele stomatologice să fie verificate.

SHARE