A fost descoperit motivul pentru care unii oameni slabesc extrem de greu. Nu are nicio legatura cu vointa de a tine regim!

19 Iul 2019

Un nou studiu efectuat pe soareci indica faptul ca o anume structura celulara este “vinovata” atat pentru dificultatile in procesul de slabire, cat si pentru ingrasarea rapida dupa dieta. Vointa nu are nicio legatura in acest proces.

  • A fost descoperit motivul pentru care unii oameni slabesc extrem de greu. Nu are nicio legatura cu vointa de a tine regim!

Peste tot in lume, la nivel popular, se crede ca se poate slabi reducand numarul de calorii pentru a scapa de kilogramele in plus. Se mai crede, de asemenea, ca, pentru mentinere, este necesara impunerea unui regim de viata strict. Iar despre aceea dintre noi care se ingrasa dupa dieta se spune ca sunt lipsiti de vointa, relateaza theatlantic.com

Endocrinologii stiu, insa, de multe decenii ca procesul de slabire este un proces mult mai complicat decat un calcul aritmetic simplu, de taiat calorii de pe lista, si au asistat neputinciosi, fara a putea oferi o solutie medicala, oamenilor care au reusit prin eforturi sustinute sa slabeasca, dar care, in ciuda vointei lor si a mentinerii regimului, au recastigat, pe langa kilogramele pe care le aveau initial, unele in plus.  

Impreuna cu o echipa de cercetatori, Ann Marie Schmidt, medic endocrinolog la New York University of Medicine, au aflat cauza efectului yo-yo. Intr-un studiu publicat pe 16 iulie 2019, Schmidt a descoperit existenta unui mecanism molecular care “inchide” abilitatile organismului de a arde grasimi in timp ce organismul este stresat. Aceasta descoperire reprezinta cheia cauzei pentru care unii indivizi slabesc mai greu si nu reusesc, indiferent de efort, sa-si mentina greutatea. 

Schmidt a studiat aceasta problema inca din 1992, cand a descoperit o proteina, aflata la suprafata celulei, numita RAGE, despre care se credea ca are un rol neimportant in metabolism.

In cel mai recent studiu, Schmidt a demonstrat ca exista o diferenta majora intre doua categorii de grupuri testate: soareci cu metabolism obisnuit si soareci ale caror proteine RAGE fusesera sterse. In cel din urma grup, soarecii au castigat in greutate cu mai putin de 70%, in aceleasi conditii de viata si efort fizic, comparativ cu cei din prima grupa. Soarecilor cu RAGE le-a fost imposibil sa arda atatea grasimi precum “colegii” din a doua grupa.

Schmidt considera ca RAGE a evoluat in timp pentru a proteja mamiferele, inclusiv specia umana, de perioadele in care hrana nu era usor de gasit. “In timp, omul a evoluat, obtinerea mancarii nu a mai fost o problema, dar RAGE si-a pastrat rolul de a pastra cat mai multa energie organismului”, a explicat Schimdt. 

De asemenea, ea a explicat ca influenta RAGE era benefica pentru organism, mai ales in timpurile in care viata oamenilor era mult mai scurta. Schmidt este increzatoare ca, in timp, aceasta descoperire va sta la baza unui transplant de tesut, prin care oamenii cu probleme de greutate vor deveni normoponderali. 

SHARE