Amenzi pentru parintii care nu-si vaccineaza copiii in Italia. Prichindeii sub sase ani sunt trimisi acasa

12 Mar 2019

Copiii italieni mai mici de sase ani nu sunt primiti in unitatile de invatamant, daca nu sunt vaccinati. Cum invatamantul obligatoriu in Italia este de zece ani, de la 6 la 16, cei incadrati in acest interval de varsta nu pot fi intorsi acasa, insa parintii primesc amenzi severe, de 500 de euro, daca nu au facut copiilor schema de vaccinare obligatorie, informeaza BBC.

  • Amenzi pentru parintii care nu-si vaccineaza copiii in Italia. Prichindeii sub sase ani sunt trimisi acasa

Noua lege a fost promulgata ca urmare a cresterii numarului de imbolnaviri de rujeola, iar oficialii italieni spun ca, de teama amenzii, parintii au inceput sa-si vaccineze copiii.

În conformitate cu așa-numita lege Lorenzin din Italia - numită după fostul ministru al sănătății care a introdus-o - copiii trebuie să primească o serie de imunizări obligatorii înainte de a merge la școală. Acestea includ, printre altele, vaccinări pentru varicelă, poliomielită, pojar, oreion și rubeolă.

Termenul limită pentru certificare trebuia să fie 10 martie, dar, deoarece ziua a fost in weekend, a fost extins până luni.

"Acum toată lumea a avut timp să faca vaccinurile obligatorii", a declarat ministrul sănătății, Giulia Grillo, ziarului "La Repubblica", care a rezistat presiunilor politice venite din partea vicepremierului Matteo Salvini, de a prelungi termenul limita.

Mass media italiană arată că autoritățile regionale se ocupă de această situație în mai multe moduri.

În Bologna, un total de 5.000 de copii nu au actualizată documentația privind vaccinul.

În alte zone nu au existat cazuri raportate, în timp ce in unele parti parintii au primit o perioadă de grație de câteva zile după termenul limită.

Noua lege a fost adoptată pentru a ridica ratele de vaccinare din Italia de la sub 80% la ținta de 95% a Organizației Mondiale a Sănătății.

Pragul de 95% reprezintă momentul în care se declanșează "imunizarea colectiva" - atunci când numarul de cetateni vaccinati este suficient ca răspândirea vreunei boli sa fie puțin probabilă, protejând astfel persoanele care nu pot fi vaccinate.

In aceasta categorie sunt inclusi copiii prea mici pentru a fi vaccinați sau cei cu afecțiuni medicale care au drept consecinta un sistem imunitar scazut.

Luna trecută, un copil de opt ani vindecat de leucemie nu a putut participa la școală la Roma din cauza sistemului imunitar slab, fiind expus riscului de infecție deoarece o parte din elevii din școală, dar si din clasa, nu au fost vaccinati.

SHARE