Adeverința medicală și avizul epidemiologic, obligatorii la începerea noului an școlar. Medic: «E o aberație!»

10 Sep 2020 | scris de Cornelia Rus

Ministerul Sănătății a precizat că adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru reintrare în colectivitate sunt obligatorii pentru elevi și preșcolari, la începerea noului an școlar.

  • Adeverința medicală și avizul epidemiologic, obligatorii la începerea noului an școlar. Medic: «E o aberație!»

Reprezentanții instituției conduse de Nelu Tătaru spun că nu au în vedere, în acest moment, renunțarea la obligativitatea prezentării acestor documente.

Potrivit legii, adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe:

La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ - se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.

La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar - se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.

La transferul elevului într-o altă unitate şcolară - se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

La rândul său, avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:

- după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Medicii de familie ceruseră să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, motivând că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici care merg la medicul de familie.

Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a explicat că multe școli și grădinițe cer ca aceste avize să aibă chiar data începerii școlii, ceea ce ar însemna ca în dimineața începerii anului școlar, la ora 8.00, sute de copii și părinții lor să fie la cabinetul medicului de familie pentru avize.

”În multe situații, adeverințele se vor da de la distanță, iar medicii vor trebui să scrie acest lucru și pe adeverință. 

Epidemiologic și medical vorbind, nu are sens să chemi atât de mulți copii la cabinet, ei fiind sănătoși. Riști să se îmbolnăvească, unul dintre ei poate fi doar aparent sănătos.

Din punct de vedere epidemiologic, aceste hârtii nu au nicio valoare. De ce? Copilul vine vineri la consult. De când a venit la noi până s-a dus acasă, în tramvai, în autobuz, la locul de joacă, el poate să ia contact cu un alt copil. Sau este în perioada de incubație.

Personalul de acolo, de la școală sau liceu, ce face? Doar pentru că vede hârtia de la medicul de familie dată cu trei zile în urmă spune: ești sănătos, poți să intri!.

Atunci când au fost introduse aceste avize epidemiologice erau doar la grădiniță sau la creșă și aveau rolul de a permite copilului să reintre în colectivitate - dacă copilul avea o problemă de sănătate și era trimis acasă, i se spunea ca atunci când revine, să aducă o hârtie de la medic pentru a demonstra că este sănătos.

Între timp, lucrurile au degenerat, toată lumea vrea să se acopere de hârtii și solicită în mod aberant aceste avize pentru revenirea la școală după vacanță”, a mai remarcat medicul de familie Raluca Zoițanu.

SHARE