Whisky Bandit, spărgătorul de bănci născut în România: Activitatea mea a contribuit la dezvoltarea sistemelor de securitate - video

02 Mai 2019

Cel mai faimos spărgător de bănci din estul Europei, născut în România. De ce i se spune “Whisky Bandit”

Cel mai cunoscut spărgător de bănci din Europa, de pe vremea comuniştilor, poreclit banditul Whisky, s-a întors în România natală, cu un film despre viaţa lui palpitantă.

  • Whisky Bandit, spărgătorul de bănci născut în România: Activitatea mea a contribuit la dezvoltarea sistemelor de securitate - video

În tinereţe, Attila Ambrus a jefuit 30 de bănci şi a stat la închisoare, acum, spune cu umor că merită un premiu, pentru că a contribuit la dezvoltarea securității sistemului bancar din Ungaria.

“Dat fiind că băncile nu mă susţin sunt nevoit să muncesc, dar per total pot să spun că mă consider un om echilibrat cu o viaţă echilibrată”, declară Ambrus.

În câteva cuvinte, Attila Ambrus de la 51 de ani se poate descrie aşa: om aşezat, cu soţie şi un hobby transformat în afacere: olăritul. Aceeași persoană era, la sfârşitul anilor 80, cel mai temut spărgător de bănci din Europa.

Fugit din România, Attila Ambrus a dat 30 de spargeri în Ungaria fără să fie prins. Și o făcea cu stil - ducea flori casierelor, nu făcea rău nimănui şi mirosea constant a whisky. Explicaţia sa: “normal, sunt fricos, dar dacă beau două trei pahare de whisky devin curajos”.

Le trimitea sticle de vin poliţiştilor care se ocupau de cazul lui şi care s-au chinuit șapte ani să-l prindă. În final, a stat la închisoare 10 ani şi a fost eliberat în 2012.

“Nu am primit un premiu Nobel sau Pulitzer alternativ şi nu ştiu ce aduce viitorul dar sunt convins că şi activitatea mea a contribuit la dezvoltarea sistemelor de securitate în băncile din Ungaria, le-am demonstrat cât e de importanța securizării”, mai spune Ambrus.

Povestea reală de viaţa l-a inspirat pe Nimród Antal, regizor cunoscut pentru Predators, de pildă, care a transformat-o într-un film.

Mândru de realizare, Whisky Man are o singură dezamăgire în ceea ce privește filmul - banca lui favorită din Ungaria nu i-a permis să filmeze în sediu. Altfel, nu se mai apropie de bănci - nu are cont şi nici card.

SHARE