Unde, când și cine a făcut cele mai cunoscute fotografii ale lui Eminescu?

15 Ian 2019

Aşa l-am cunoscut și îl știm noi pe Eminescu, din fotografia aflată în cărţile de Limba Română - un profil romantic, aproape sculptural, frunte înaltă, păr pe spate, papion, o fotografie făcută în grabă atunci când se afla la Praga.

  • Unde, când și cine a făcut cele mai cunoscute fotografii ale lui Eminescu?

Ocaziile în care Eminescu s-a lăsat fotografiat au fost foarte rare, posteritatea beneficiind doar de patru portrete ale sale. Preferințele pentru o imagine sau alta a poetului a cunoscut fluctuații, în funcție epocă, dar portretul realizat în 1869, în  Piaţa Sf. Wenceslas din Praga, atunci când Eminescu avea 19 ani, este cea care și-a impus supremația.

Un alt portret, care a fost considerat o bună perioadă imaginea reprezentativă lui Eminescu îi aparţine lui Franz Duschek, un fotograf ceh care-şi avea studioul pe Str. Franklin din Bucureşti. Fotografia a fost realizată în perioada 1880-1883, atunci când Eminescu avea în jur de 30-33 de ani, şi a fost publicată de Titu Maiorescu într-un medalion cu portretele membrilor asociaţiei culturale Junimea. Portretul a fost folosit ulterior în volumul princeps intitulat ”Poesii”, dar şi în revista ”Familia”, la moartea poetului, în 1889.

Probabil că onorariul pretins de Duschek era destul de piperat, de vreme ce Slavici şi Eminescu au fost nevoiţi să ceară ajutor financiar de la Negruzzi pentru a se putea fotografia.

”Eu şi Eminescu ar trebui să ne «posăm» şi pentru ca să ne «posăm» ar trebui să avem bani, iară ca să avem bani ar trebui să ne trimiteţi D-voastre din Iaşi. Lucrul e pe cât se poate de lămurit: bani şi iară bani“, îi scria Slavici lui Negruzzi.

Se pare că, în final, cel care l-a însoţit pe Eminescu în atelierul lui Duschek a fost chiar Titu Maiorescu. ”Cu Eminescu am să mă duc eu mîine la fotograf, mai înainte însă la bărbier să se radă. La Bohème Roumaine“, scria el într-o scrisoare către Negruzzi.

Cu siguranţă că fotograful ales de Titu Maiorescu avea o bună reputație, de vreme ce a ales ca imaginile pentru tabloul Junimii să fie făcute în atelierul său și se pare că şi lui Eminescu i-a plăcut acest portret, având în vedere că i-a dăruit Veronicăi Micle un exemplar...

 

SHARE