Torționarul Franz Țandără: «Oamenii curaţi la suflet n'au scăpat. I'am terminat pe toţi» - video

26 Ian 2019

Și a fost comunismul, a durat aproape 50 de ani... La o schimbare socială de o asemenea anvergură, după cum s-a întâmplat de atâtea ori în istorie, la suprafață au ieșit gunoaiele. Ca și după '89.

  • Torționarul Franz Țandără: «Oamenii curaţi la suflet n'au scăpat. I'am terminat pe toţi» - video

Torţionarul Franz Ţandără, fost copil de trupe, vagabond. Închis în anii '50 pentru că şi-a ucis tatăl, graţiat de scriitorul Mihail Sadoveanu, după propria-i mărturie, a ajuns un instrument al sistemului comunist.

Nu poți să nu te întrebi din ce au fost construiți acești oameni, din ce plămădeală s-au născut aceste unelte ale răului îndreptat împotriva semenilor lor, cum se poate naște plăcerea de a chinui, e a schingiui.

Daniel Dumitrică a postat pe Facebook un interviu realizat în 2002, în care te izbește seninătatea cu care curge mărturisirea torționarului. 

Să privim și să învățăm, dacă putem, din greșeli. Probabil că într-o societate în degringoladă cum e cea românească, sute de Franz Țandără sunt dispuși să facă același lucru, nu doar pentru comunism, ci pentru orice i-ar abilita să facă acest lucru.

SHARE