Ce-a făcut un tânăr cu cei 95.000 de euro descoperiți într-un dulap second-hand cumpărat de pe internet

12 Noi 2018 | scris de Ioana Constantinescu

Samuel Stănici, un tânăr de 33 de ani din Timiş, tată a patru copii, muncitor în construcţii şi ocazional în agricultură, în Belgia, n-a uitat buna creștere dobândită într-o familia în care a crescut, alături de 12 frați, nici atunci când a înfruntat o tentație în fața căreia puțini ar fi rezistat...

  • Ce-a făcut un tânăr cu cei 95.000 de euro descoperiți într-un dulap second-hand cumpărat de pe internet

Samuel a cumpărat de la un bărbat din Arad, în urma unui anunţ de pe site-ul Olx, o piesă de mobilier la mâna a doua. El spune că înainte de a plăti a deschis uşile comodei şi s-a uitat înăuntru, dar nimic nu i-a atras atenția. Cum niciun zgomot nu s-a auzit nici atunci când a încarcat mobila, nici când a descărcat-o acasă, nici când a așezat-o în locul destinat.

La o săptămână, unul dintre copii, jucându-se la dulapul cumpărat, a descoperit în interiorul acestuia o cutie metalică. Spre uluirea lui Samuel și a soției sale, în momentul în care au deschis-o au constatat că era plină cu bancnote de 500 de euro - mai precis 95.000 de euro.

”A fost un şoc mare. Prima dată am crezut că nu e real. După 10 minute mă întrebam dacă e real ceea ce se întâmplă. Nu a fost uşor. Adevărul e că nu m-am bucurat, a fost un stres, pentru că nu ştiam ce e cu banii.

Toată noaptea nu am dormit. Nicio clipă nu m-am gândit că sunt banii mei. Aveam impresia că toate maşinile se opresc la mine la poartă. Bine că am avut soţia şi am mai povestit cu ea. A fost foarte greu. Aveam impresia că m-a pus cineva la probă, că vine o mafie la mine. Nu mai ştiam cum să o scot la capăt“, a relatat Samuel întâmplarea, pentru cotidianul Adevărul.

Frământat că nu ştie ce să facă cu banii, Samuel și-a sunat un prieten al său de la biserica penticostală din Bichigi, alături de care a stabilit un plan pentru a-l găsi pe posesorul de drept al banilor. 

”Mă gândeam că poate banii nu sunt ai celui de la care am cumpărat mobila, poate a stat în chirie. Eu am vrut să fiu sigur sută la sută că banii merg acolo unde trebuie“, spune Samuel.

Alături de prietenul său, Samuel a plecat Arad, aflând, după ce-au întrebat prin vecini, că cel care vânduse mobila moştenise casa de la tatăl său şi, pentru că o renova după gustul său, a pus în vânzare mobilierul din casă.

Cei doi prieteni l-au contactat pe vânzătorul mobilei, încercând să afle mai multe despre relația pe care o avusese cu tatăl său, După ce-au aflat că ”în ultima perioadă tânărul şi tatăl său au avut o relaţie bună“, au concluzionat că tânărul este beneficiarul real al banilor, proveniţi cel mai probabil din vânzarea unor proprietăţi deţinute de tatăl său. I-au spus că au găsit în mobilă nişte bani. Nu i-au spus despre ce sumă este vorba, chemându-l la Bichigi să îi înmâneze banii.

Proprietarul mobilei şi, ulterior și al banilor aflați în ea, a declarat că nu ştia de cei 95.000 de euro deţinuţi de tatăl său. Bărbatul l-a recompensat pe Samuel cu suma de 9.500 de euro și a fost profund impresionat de gestul tânărului. 

”A fost un gest foarte frumos. L-am apreciat mult. Putea să păstreze banii, dar a decis să îi returneze. M-a mişcat. Rar mai găseşti aşa oameni“, a declarat bărbatul din Arad.

Samuel a declarat că nu avea pretenţia să fie recompensat pentru gestul său, dar suma pe care a primit-o i-a fost de mare ajutor, reuşind să îşi achite nişte datorii şi să îşi monteze centrala termică la casă.

Samuel a mai spus că experienţa prin care a trecut a fost pentru el o lecţie importantă.

”Eu cred că Dumnezeu m-a încercat să vadă cât sunt de legat de bani. Îţi dai seama că după ce te vezi cu atâţia bani, poţi să spui că stai liniştit. Eu sunt învăţat cu munca. Pentru mine e un stres să ai bani aşa mulţi. Mie îmi place să lucrez. Fericirea nu e în banii ăştia. Eu puteam să păstrez banii liniştit, dar nu m-au atras să îi ţin pentru mine. Eu am vrut ca banii să meargă unde trebuie şi atâta tot. Important e cum te pui seara în pat. Eu nu mai aveam linişte niciodată. Nu puteam să mă bucur de nişte bani care erau ai băiatului“, a concluzionat un om cinstit, pe numele lui Samuel Stănici.

SHARE