Ce cred străinii despre noi, românii. Un irlandez: 'M-am simțit ca un idiot!'

27 Feb 2019 | scris de Monica Nistor

Chiar dacă încă mai cred în zâne și spiriduși, irlandezii par niște oameni, care, deși-s cam roșcovani, cântă și beau bere, au picioarele adânc înfipte în realitate.

  • Ce cred străinii despre noi, românii. Un irlandez: 'M-am simțit ca un idiot!'
    Andrew McGuinness, la Festivalul Celtic de la Beclean

Andrew McGuinness, proaspăt scăpat de grija primăriei unui oraşel turistic irlandez -  Kilkenny - a zâmbit și a acceptat invitația unor prieteni români, stabiliți chiar în orașul pe care l-a condus, de a participa la Festivalul  de Muzică Celtică, desfășurat în 26-28 iunie 2015 la Beclean. Dar parcă nu era zâmbetul lui și de plecat, a plecat cu inima strânsă, ca într-o expediție în care șansele de a reveni întreg acasă erau minime.

"Am acceptat să călătoresc în România şi să iau parte, în calitate de muzician, la Festivalul Celtic din Beclean, în nord-estul Transilvaniei. Nu am mai fost până atunci în România, nu ştiam nimic despre zonă sau despre festival şi nu ştiam la ce ce să mă aştept, dar am profitat de această oportunitate. Când le-am spus oamenilor că vreau să merg în România pentru câteva zile, aceştia au fost surprinşi şi în unele cazuri puţin şocaţi. De ce ai merge acolo, au întrebat, de parcă era vorba despre o zonă în plin război", povestește aventura fostul primar, pentru un cotidian local. 

Spre groaza lui nu urma să stea la hotel, ci chiar în casa prietenilor români, adică în mijlocul junglei a cărei imagine o avea bine conturată în cap, din cauza reportajelor media despre România: țigani care cerșesc la colțul străzilor, blocuri ce amintesc de cenușiul comunismului, depravare, sărăcie, hoți, violatori etc.

"Acele blocuri comuniste sunt înconjurate de clădiri cu cea mai frumoasă arhitectură românească şi ungurească, care combină elemente romantice cu cele neoclasice. Când treci pe lângă aceste clădiri şi vezi cum oraşele sunt înconjurate cu întinderi de iarbă şi munţi care-ţi taie răsuflare şi pe care le găseşti cu greu aici, realizezi că România pe care îți era frică să o vizitezi nu seamănă cu ce vezi în jurul tău", continuă irlandezul Andrew McGuinness. 

Definitiv s-a îndrăgostit de țara noastră  atunci când s-a întâlnit cu palinca, cu vinul și cu preparatele tradiționale.

"M-am simţit ca un idiot pentru că m-am aşteptat la ce e mai rău. România este o ţară minunată plină de istorie, cultură, mâncare delicioasă şi cel mai important, cu cei mai prietenoşi oameni pe care i-am întâlnit. Sunt atâtea lucruri pe care aş vrea să împărtăşesc despre experienţa mea, încât cel mai bun lucru pe care pot să îl fac e să vă sfătuiesc să mergeţi şi să vizitaţi România şi să le descoperiţi singur. Nu veţi regreta. Călătoriţi cu mintea deschisă şi veţi fi plăcut surprinşi", a concluzionat irlandezul în finalul interviului, considerând că a comis o nedreptate teribilă față de români, care ar trebui să fie mândri de țara lor.

SHARE