Ștefan Mandel, românul care a câştigat de 14 ori la loterii din toată lumea - un amestec de escrocherie și probabilitate

06 Feb 2019

”Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere”, spunea despre sine Ştefan Mandel, un român în a cărui poveste de viață scrie că a câștigat de 14 ori premiul cel mare la loterii din întreaga lume.

  • Ștefan Mandel, românul care a câştigat de 14 ori la loterii din toată lumea - un amestec de escrocherie și probabilitate

La finalul anilor ’60, Ştefan Mandel, era contabil și-și ducea traiul de zi cu zi ca orice român - cu greu! 

Dornic să treacă de problemele financiare, Mandel a decis să joace la loterie, dar nu s-a lăsat doar pe mâna norocului, folosindu-și timpul liber pentru a studia și analiza modele de teorie a probabilităților, aplecându-se în special către lucrările matematicianului Leonardo Fibonacci.

După ani buni de cercetare, Mandel a ajuns la un algoritm de ”condensare combinatorică”, despre care spunea că poate identifica cu precizie cinci din cele șase numere câștigătoare la o extragere loto, prin reducerea numărului combinaţiilor posibile de la câteva milioane la câteva mii.

Algoritmul a fost verificat după ce Mandel a reușit să convingă un grup de prieteni și cunoștințe să cumpere un număr mare de bilete de loto. A fost un succes, biletul câștigător aducându-le premiul cel mare - 78.783 de lei, bani serioși în 1964.

Într-un interviu pentru revista ”Night & Day”, în anul 1992, Mandel spune că după achitarea tuturor datoriilor a rămas cu un câștig net de 24.000 de lei, 4.000 de dolari, suficienți la acea vreme pentru a ”unge” pe cine trebuia pentru a obține un pașaport pentru a pleca din România și a începe o nouă viață.

”Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”, declara Mandel în interviul menționat.

După patru ani în care a încercat să-și găsească un loc în Europa, Mandel a hotărât să se stabilească în Australia, loc în care a găsit o legislație care să-i permită să transforme algoritmul într-o afacere.

Afacerea lui Mandel s-a concentrat pe specularea unor deficiențe ale unor sisteme de loterie în care banii cheltuiți pentru achiziționarea numărului de bilete completate cu toate combinațiile posibile era mai mic decât premiul cel mare.

De exemplu, dacă în cadrul unei loterii se extrag 6 numere din 40, numărul total de combinații posibile este de  3.838.380. Dacă premiul oferit de această loterie era de 10 milioane de dolari. dacă s-ar fi cumpărat toate cele 3,8 milioane de combinaţii, cu un dolar fiecare, câștigul rămas, chiar și după plata taxelor, ar fi fost unul semnificativ.

Mandel a început să-și popularizeze ideea, formând un sindicat al jucătorilor la loto, care adunau într-un fond comun banii necesari achiziționării biletelor, așteptând ca premiul cel mare să atingă o sumă suficient de mare astfel încât acțiunea să fie una profitabilă.

Alături de acest sindicat Mandel a reuşit să câştige 12 jackpot-uri şi alte 400.000 de premii mai mici în Australia şi Marea Britanie.

După ce autoritățile australiene au modificat legislația jocurilor de noroc, interzicând tipărirea biletelor pe alte terminale decât cele autorizate și cumpărarea de bilete calupuri de bilete de către o singură persoană., Mandel a ajus la concluzia că profiturile împărţite deveniseră prea mici. 

Mandel şi-a mutat afacerea în America, unde a reuşit să câştige alături de alţi investitori premiul de 27 de milioane de dolari pus la bătaie de loteria din statul Virginia, în urma unui plan uriaș, în care ar fi trebuit să cumpere 7 milioane de bilete de loterie în numai 72 de ore, dar care a eşuat, echipa sa reuşind, din cauza problemelor de logistică, să cumpere doari 5,5 milioane de bilete.

Cu toate că demersul sindicatului lui Mandel era complet legal, potrivit legilor federale americane şi al celor din statul Virginia, el a fost totuşi interpretat ca fiind o fraudă. A urmat un proces care a durat patru ani, timp în care românul a fost investigat de 14 agenţii internaţionale, inclusiv CIA, FBI şi Fiscul american. Într-un final, Mandel nu a fost găsit vinovat, dar a trebuit să facă față nerăbdării investitorilor cooptaţi, care aşteptau profiturile uriaşe ce le fuseser promise. .

După ce a încercat să lanseze o companie de asigurări de viaţă şi un sistem de loterie pe teritoriul britanic din Gibraltar, Mandel şi-a declarat în cele din urmă falimentul, în 1995. În aceeaşi perioadă, a revenit în România şi a fost inițiatorul unui joc piramidal, intitulat Mondragon, care a falimentat, ca şi Caritasul pe care a încercat să-l copieze. 

Mandel și-a petrecut următorul deceniu făcând diverse speculații în domeniul financiar, una dintre ele aducându-i o pedeapsă cu închisoarea de 20 de luni în Israel.

Ultimele vești despre Mandel sunt că îşi petrece zilele locuind într-o casă de vacanaţă pe o insulă tropicală din Vanuatu, în largul coastei Australiei. Trăieşte o viaţă liniştită şi susţine că s-a retras din loterie.

E inutil de precizat că modelul de afaceri propus de Mandel, nu mai este posibil în ziua de azi - numărul de combinaţii a crescut prea mult, nu mai este posibilă imprimarea biletelor în regim privat, nu ar putea fi cumpărate în timp util...

SHARE