Legenda simpatică a satelor de țigani care au salvat de ocupația sovietică, în 1944, peste 10.000 de kilometri din teritoriul României

04 Apr 2019

Satul Nanu, situat în comuna Hilişeu Horia, județul Botoșani este una din ultimele aşezări românești, acum, de la frontiera de nord-est a Uniunii Europene, cea din urmă casă aflându-se la numai 100 de metri de bornele ce ne despart de Ucraina - o localitate fantomă, cu case ruinate, înghiţite de o pădure contemporană, cel puțin, cu Sobieski și românii...

  • Legenda simpatică a satelor de țigani care au salvat de ocupația sovietică, în 1944, peste 10.000 de kilometri din teritoriul României

În urmă cu 74 de ani, ca în orice zonă rurală din vremea aceea, la Nanu sălășuia o comunitate destul de importantă, specific zonei era doar faptul că satul era locuit de țigani lingurari, care meșteșugăreau, profitând de lemnul - la liber - din pădure.

Ce e simpatic în legătură cu Nanu, e o legendă care circulă de pe vremurile tulburi ale celui de Al Doilea Război Mondial, pe care o redă, într-un reportaj, cotidianul Adevărul.

Așadar, se spune, și localnicii o menționează cu mândrie, că atunci când a ajuns în zona Nanu, tăvălugul Armatei Roșii, abătut asupra Europei după Stalingrad, a virat-o brusc după ce a văzut câte suflete de țigani viețuiau acolo.

”Datorită acestui sat, România a câştigat un teritoriu însemnat în cel de-al doilea război mondial. O parte a satelor care se găsesc astăzi în România s-ar fi aflat în Ucraina dacă nu era Nanu. Ţiganii de aici i-au oprit pe ruşi să mai rupă din teritoriul românesc”, declară primarul comunei Hilişeu Ioan Butnaru.

Mai mult chiar, referenții sovietici, care transmiteau rapoarte geografice, au făcut recomandări ca zona să fie evitată la retrasarea granițelor, din cauza țiganilor, iar acest fapt ar fi salvat involuntar de la înglobarea în Uniunea Sovietică a tuturor comunelor până la Dorohoi şi o zonă adiacentă întinsă, estimată la peste 10.000 de kilometri pătraţi.

”Au venit ruşii şi când au văzut că sunt ţigani la Nanu, ţigani la Tinca, ţigani cred că şi mai încolo, că boieri au adus ţigani pe moşii, aici în zonă, care s-au stabilit, au plecat pe alt traseu. Şi când s-a trasat frontiera s-au oprit aici, au zis să-i lase pe ţigani la români că ei nu-i vor. Şi aşa râdeau oamenii din Nanu că i-au fugărit pe ruşi cu tot cu tancuri, fără puşti şi pistoale”, spune un localnic în vârstă de 80 de ani, nea Dumitru.   

Informația trebuie privită doar din punct de vedere anecdotic, Uniunea Sovietică, pe timpul lui Stalin, deportase milioane de oameni, și doar să fii naiv ai putea crede că s-ar fi împiedicat de câteva sate de țigani, dacă i-ar fi interesat cu adevărat teritoriul respectiv.

SHARE