Nea Adolf, românul din Suceava, botezat chiar de Hitler

23 Apr 2019

Adolf Ernst Stadler s-a născut în urmă cu 77 de ani în Hohenschwangau, localitate din apropierea frontierei Germaniei cu Austria, în care se puseseră bazele unei tabere pentru etnicii germani veniți din estul Europei, relatează Monitorul de Suceava.

  • Nea Adolf, românul din Suceava, botezat chiar de Hitler

Imediat după înființarea taberei, Adolf Hitler a promis că va boteza primul copil care se va naște aici, afirmă sursa citată.

Barbara Stadler, care ajunsese în tabără din Sucevița, satul Voievodeasa, împreună cu soțul ei, Mathias Stadler, și cei doi copii, a fost prima femeie care a născut. Ernst a primit al doilea prenume în cinstea celui care l-a botezat.

”În anul 1940, familia mea a fost luată de aici, din Voivodeasa, şi dusă în Germania, pentru că aşa a făcut atunci Hitler cu toţi nemţii din Europa, i-a strâns în Germania. Tata era neamţ de origine, Mathias Stadler, mama la fel, Barbara Stadler, născută Gaschler.

Când au plecat ai mei de aici aveau numai doi copii, fraţii mei mai mari, Peter şi Alfred. Au fost cantonaţi într-un gen de tabără la Hohenschwangau, localitate din apropierea graniţei germane cu Austria.

Imediat ce au ajuns acolo, tata a fost luat la război. Îmi aduc aminte din cele ce mi-a povestit mama, că le-au spus, încă de când au sosit în tabără, că primul copil care se va naşte acolo va fi botezat de Hitler. În primăvara anului 1941, la 25 aprilie, m-am născut eu, chiar acolo la Schwangau (n.a. Hohenschwangau).

Mama mi-a zis că am fost botezat de Hitler, de aceea am primit şi numele de Adolf, alături de Ernst, şi am aflat tot de la ea, Dumnezeu să o ierte, că certificatul meu de naştere era scris cu litere de aur şi era semnat de Hitler. Mama a primit şi nişte bani atunci de la Hitler, un fel de premiu, mai mult, acesta i-a promis că va avea grijă de mine.

Nu am văzut niciodată certificatul de naştere pentru că la sfârşitul războiului, când ne-am întors acasă în România, mama l-a distrus de frica ruşilor care erau peste tot atunci, şi vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi găsit documentul cu semnătura lui Hitler. Cred că ne împuşcau pe toţi”, a povestit Adolf Ernst Stadler pentru Monitorul de Suceava.

Tot de la mama lui a aflat că Hitler l-a ținut în brațe în capela, în timpul botezului.

Familia s-a întors în România la finalul războiului.

”De teamă, atunci când mi-a făcut actele aici în ţară, mama nu a mai trecut şi prenumele Adolf, pentru că atât ar mai fi trebuit pentru noi... Însă, în actele emise în Germania la vremea de atunci, eu figurez ca Stadler Adolf Ernst, de altfel acest lucru se vede şi în documentele pe care le-am scos de la Arhivele Statului din Germania, atunci când umblam să obţin şi acte germane, ceea ce am reuşit. Am şi paşaport german, sunt şi cetăţean german, însă vă rog să mă credeţi că niciodată nu am fost tentat să mă stabilesc acolo. De ce? Pentru că aici, la Voivodeasa, este casa mea şi eu aici vreau să mor, chiar dacă doi din cei patru copii ai mei s-au stabilit acolo”.

 

SHARE