Românca absolventă de Cambridge și Sorbona, care nu și-a găsit încă locul în țara sa

07 Aug 2019

Ilinca Duță are 23 de ani și a absolvit facultăți ale Universităților Sorbona și Cambridge. Și-a căutat locul în România, dar mărturisește că a ales să lucreze la una din instituțiile Uniunii Europene, așteptând momentul în care România va deveni țara care îi va oferi  tot ce are nevoie pentru a se putea împlini.

  • Românca absolventă de Cambridge și Sorbona, care nu și-a găsit încă locul în țara sa

Ilinca Duță a obținut nota maximă la Bacalaureat, 10, apoi a plecat apoi să studieze în străinătate, absolvind cursurile universităților Sorbona și Cambridge - o licență în Istorie și Limbi străine și un master în Relații internaționale.

”De prin clasa a IX-a s-a conturat ideea de a pleca în Franța. Am trăit întotdeauna cu imaginea că dacă există un centru al culturii moderne în Europa, acela trebuie să fie Parisul”, spune Ilinca.

”Un copil care m-a impresionat prin inteligența extraordinară și o cultură care în ziua de azi din păcate nu prea putem să ne lăudam. Mi-aduc aminte cu plăcere de situațiile în care îți citeai lucrările și unul dintre colegii tăi lua notițe. Era atât de entuziasmat de modul în care Ilinca redacta, încât simțea nevoia să ia notițe”, povestește Mariana Nicolaescu, profesoara de limba română a Ilincăi.

În momentul de față, comparat cu aspirațiile unei tinere care ține să aplice ceea ce a învățat, Ilinca simte că România îi oferă prea puțin.

”Nu e vorba de bani, nu e doar locul de muncă pe care îl accepți, e tot mediul acesta în care trăiești, pe care trebuie să-l acepți și în care trebuie să te simți confortabil ca să poți să trăiești. În momentul în care am să pot să vin în țară să fac ceva relevant, așa cum mi-aș dori, ar trebui să fie mai târziu”, spune Ilinca.

”În mod sigur nu e cel mai bun moment pentru România. Mi se pare repetitivă, mi se pare că trăiește într-un cerc vicios, mentalități învechite, mentalități bolnave și permicioase, mentalități periculoase pentru dezvoltarea unei societăți. În orice caz, nu mentalități progresiste, nu există toleranță, educație, empatie, umanitate. E ideea asta de a te gândi la celălalt, la binele celuilalt, de a nu te considera singurul om pe pământ”, și-a explicat decizia Ilinca Duță.

Ilinca a simțit, la fel ca pentru mulți alții, că tragedia petrecută în clubul Colectiv a reprezentat un moment în care România ar fi trebuit să se schimbe radical. Să-și schimbe, gândirea, mentalitățile, obiceiurile și modul în care funcționează.

”Lucrurile arată la fel. Ne împăcăm în continuare și chiar nutrim o plăcere bolnavă în practica acestui exercițiu de indiferență cu primitivismul unui sistem dezumanizant. Un sistem care se străduiește din răsputeri să-l debaraseze pe om de el însuși, să lichideze o povară spirituală inutilă, să-l deparaziteze de răul conștiinței și al așteptărilor rezonabile, să-l reducă simplu, calculat, procedural la o masă amorfă de carne arsă”, a scris Ilinca, despre Colectiv.

Motivele Ilincăi Duță sunt cele pentru care România pierde mare parte dintre tinerii săi excepționalicei care ar fi putut-o ajuta să se schimbe...

SHARE