Rădăcinile românești ale monarhiei britanice. Stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a copilărit la Cluj

16 Dec 2018

Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a copilărit la Cluj și este înmormântată în Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș, încă o explicație a atracției puternică resimțită de prințul Charles pentru România.

  • Rădăcinile românești ale monarhiei britanice. Stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a copilărit la Cluj

Familia regală britanică are rădăcini în România, mai exact, în Transilvania: aici fiind născută stră-străbunica actualei regine a Angliei, Elisabeta a II-a.

Profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici a dezvăluit această filă de arbore genealogic într-un periplu istoric virtual, pentru transilvaniareporter.ro.

”Pe strada Napoca a fost primul teatru al maghiarilor, făcut în 1792. Acolo există o plachetă cu un an, 1698, şi arată faptul că o doamnă, care era soţia comitelui Clujului, Laszlo Szekely - Sara Bulcescu o chema, româncă - a renovat acea casă care ulterior va deveni Palatul Rhedey.

Are şi un blazon de nobil (repus în 2005) şi în acest palat Rhedey a copilărit stră-străbunica actualei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Ea s-a numit Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, născută în Sângeorgiu de Pădure, căsătorită cu ducele Alexandru de Württemberg”, povesteşte istoricul.

Claudine Rhédey de Kis-Rhéde (n. 21 septembrie 1812, Sângeorgiu de Pădure – d. 1 octombrie 1841, Pettau) a fost fiică a contelui Ladislau Rhédey şi a baronesei Agnes Inczedi. Claudia Rhédey şi-a petrecut o mare parte a adolescenţei în Palatul Rhédey din Cluj, situat în colţul sud-vestic al Pieţei Centrale din Cluj, cu o latură pe strada Napoca.

Claudine Rhédey a fost înmormântată în Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure, iar fiul său, Francisc, a fost tatăl reginei Maria a Marii Britanii, consoarta lui George al V-lea al Marii Britanii, bunica actualei regine a Marii Britanii, Elisabetei a II-a, şi străbunica Prinţului Charles de Wales.

SHARE