Povestea omului care a donat opt miliarde de dolari, pentru a construi o lume mai bună

09 Mar 2019

Chuck Feeney este un fost miliardar american de origine irlandeză, care este de părere că celor bogați le aparține decizia de a face tot ceea ce doresc cu banii lor, dar că satisfacția va fi mult mai mare dacă actele filantropice și donațiile vor fi făcute atunci când sunt în viață, și nu după moarte, fiind chiar și mai distractiv.

  • Povestea omului care a donat opt miliarde de dolari, pentru a construi o lume mai bună

În aceste zile, la 86 de ani, Chuck Feeney locuiește alături de soția sa, într-un apartament modest, închiriat, în San Francisco. Nu are mașină și nici alte bunuri de valoare. În casă nu sunt prezente trofee sau fotografii care să amintească de antreprenorul genial, care a construit, în anii '60 ai secolului trecut, o afacere în urma căreia a acumulat o avere de aproape opt miliarde de dolari.

Nu i-a plăcut niciodată luxul, comportându-se cumva asemenea proprietarului IKEA, Ingvar Kamprad - a zburat cu avionul numai la clasa Economic, a locuit mereu în apartamente nu prea mari și, la restaurant, a comandat întotdeauna al doilea cel mai ieftin vin din listă. Și acum, remarcă reporterul Irish Times, poartă la mână un ceas de plastic, care valorează 15 dolari.

Momentul important în viața lui Chuck Feeney s-a produs în 23 noiembrie 1964, când, în secret, în Bahamas, alături de soția sa a și-a consfințit decizia de a renunța la toate bunurile sale materiale - proprietăți, afaceri, acțiuni - în favoarea unei fundații - Atlantic Philanthropies. 

Feeney a continuat să activeze în lumea afacerilor, administrând afaceri, cumpărând proprietăți, pentru a spori veniturile fundației, astfel încât secretul acestui act de donație a fost foarte bine păstrat, încât revista Forbes îl evidenția în continuare printre cei mai bogați oameni ai lumii. 

Întrebat de ce a luat această decizie, Feeney a răspuns simplu: "A fost cel mai bun lucru pe care îl puteam face", probabil ideea unei personalități generoase și a unei educații primite într-o suburbie locuită de irlandezi, din New-Jersey, unde nimeni nu căuta să iasă în evidență prin avere, și în care mama sa, soră medicală, ajuta pe toată lumea.

La un moment dat, Feeney a primit o scrisoare de la miliardarul indian Amit Chandra, care i-a mărturisit că s-a simțit inspirat de gestul făcut și că, la rândul său și-a folosit o parte din avere pentru acte de binefacere - construirea de școli, spitale și universități. Magnatul indian i-a mulțumit lui Chuck Feeney pentru această ”călătorie a bucuriei” pe care a lăsat-o moștenire umanității.

SHARE